Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Οικονόμου: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν παρακολουθούνταν ο Κ. Χατζηδάκης

«Τουλάχιστον ειρωνικό να κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε. Κωμικοτραγική απόπειρα Ανδρουλάκη μετάθεσης ευθυνών στην υπόθεση Καϊλή.

Γ. Οικονόμου: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν παρακολουθούνταν ο Κ. Χατζηδάκης

Επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που «προσπαθούν να αντιπολιτευτούν βυθίζοντας την πολιτική ζωή σε ένα βούρκο, την τοξικότητα και τη μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από την καθημερινότητα», εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η πρώτη τους στόχευση, όπως είπε, «έχει να κάνει με την υπόθεση των λογισμικών παρακολούθησης και τη λειτουργία της ΕΥΠ σχετικά με τις επισυνδέσεις των τηλεπικοινωνιών. H Κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ. Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά στη διερεύνηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αμέριστη συμβολή όλων των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμη και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».

Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, «είναι και η ύπαρξη υπόγειων ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα Μέσα, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα καθοριζόταν από "κασέτες"».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τουλάχιστον ειρωνικό να φαίνεται ότι κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus, αυτού του λογισμικού παρακολούθησης, σε ελληνικά τηλέφωνα. Συνεργάζονταν, μάλιστα, και με πρόσωπα που φέρεται, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, να έχουν εμπλοκή και στην υπόθεση του Predator. Επίσης, ενώ από το 2017 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την κατοχή, τη διάθεση και την εμπορία του. Τελικά, όπως αποδεικνύεται και εδώ, η υποκρισία έχει πρόσωπο».

Από την άλλη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκης, αντιδρώντας σπασμωδικά και με εκνευρισμό στην υπόθεση της κυρίας Καϊλή, προέβη σε μια κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών. Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα που αφορά ένα στέλεχος της παράταξής του, στη Νέα Δημοκρατία. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι η κυρία Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνει -με την όποια ηθική, πολιτική ή νομική διάσταση- τον χώρο από τον οποίο προέρχεται και την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά βαρύνει τη Νέα Δημοκρατία! Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την προδικάζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη… Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά η λύση στο πρόβλημά του δεν είναι αυτού του είδους η υποκρισία και οι κωμικοτραγικές, όπως είπα και προηγουμένως, διαπιστώσεις, οι κωμικοτραγικοί αυτού του τύπου ισχυρισμοί και κυρίως η επιλογή του να διαγράφει παλαιότερες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «παρά την απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας από τα ουσιαστικά και να καλύψουν τα δομικά τους προβλήματα, αλλά και τις ανεπάρκειές τους, η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα, δεν θα ανακοπεί η πορεία προόδου και αναβάθμισης της πατρίδας μας. Το συλλογικό και το πατριωτικό δεν θα υποταχθούν σε καμία επιδίωξη άλλου είδους, από όπου κι αν αυτή η επιδίωξη προέρχεται. Η κοινωνία γνωρίζει πώς ήταν η χώρα το 2019, γνωρίζει επίσης πώς θα την παραδώσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες μια νέα θητεία».

Η δικαστική έρευνα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των συντακτών, για την υπόθεση της παρακολούθησης Χατζηδάκη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «αυτός που θα επιβεβαιώσει τυχόν παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη είναι η δικαστική έρευνα. Η Κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη θεσμικά, από την πλευρά της η καθεμιά, δεν θα επιτρέψουμε η ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας να καθορίζεται από κασέτες και στοιχεία που μένει να αποδειχθούν αν ισχύουν και που δηλητηριάζουν το κλίμα. Προφανώς και γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν υπήρχε δραστηριότητα εκτός πλαισίου εντός της ΕΥΠ και αν κάποιοι υπέκλεπταν συνομιλίες και πώς βρίσκονται αυτές στα χέρια των ίδιων ανθρώπων».

Για το αν η Κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να απολογηθεί στην εφημερίδα Documento για όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Έχουμε πει ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ζυγίσει όλα όσα έρχονται στο φως. Κατά τη διάρκεια αυτών των 5 εβδομάδων αναπαρήχθησαν πράγματα εκτός λογικής, όπως ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο εγκέφαλος αυτής της προσπάθειας, ότι το predator εντόπιζε την οικογένεια υπουργών για να τους σώσει από την τραγωδία στο Μάτι, ότι oι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ επηρεάστηκαν από αυτού του είδους τα κυκλώματα. Η τοποθέτησή μας ήταν συγκροτημένη από την αρχή και επιμένουμε σε αυτήν».

Σχετικά με την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου και την κριτική στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διαφορετική εκτίμηση από αυτά που λέει ο κ. Παυλόπουλος».

Για την υπόθεση Καϊλή, υποστήριξε πως «δεν γνωρίζουμε ποιο τρόπο χρησιμοποίησαν οι βελγικές αρχές για να φτάσουν στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι μέσα χρησιμοποιήθηκαν για τη διαλεύκανσή της. Ίσως θα πρέπει να ξαναζυγίσουμε όσα ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο για τις νόμιμες επισυνδέσεις». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται η υπόθεση Καϊλή με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις».

Σχετικά με τη διαφορά στους χειρισμούς των υποθέσεων Ανδρουλάκη - Χατζηδάκη από την Κυβέρνηση, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «όταν προέκυψε η υπόθεση Ανδρουλάκη, δεν βρισκόταν ανοιχτή δικαστική έρευνα. Έκτοτε βρισκόμαστε σε ανοικτή δικαστική έρευνα που εξετάζει όλο το βάθος της υπόθεσης».

Ερωτηθείς για τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος εξήρε μεταρρυθμιστικές κινήσεις του Κατάρ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «εκ του χαρτοφυλακίου του, ο κ. Σχοινάς έχει επαφές με διάφορες χώρες και οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσής του, χωρίς να εδράζεται σε κανένα στοιχείο, δεν βοηθάει».

Αναφορικά με την άδεια του ΥΠΕΞ στην Intellexa να πουλήσει σε τρίτη χώρα το predator, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι «υπάρχει μια ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστώσει αν το Νοέμβριο του 2021 έγινε η διαδικασία, όπως προβλέπεται».

Όσον αφορά τη νέα πρόκληση Ερντογάν, είπε πως «η χώρα μας ούτε τρομοκρατείται ούτε εκφοβίζεται. Όσο περισσότερες φορές ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει το παράλογο και το άδικο, θεωρεί ότι μπορεί να μετατραπεί σε λογικό και δίκαιο. Η χώρα μας είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v