Επανέλαβε τη θέση ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμία αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά, ο Γ. Οικονόμου ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Inside Story.
Η ελληνική δικαιοσύνη που έχει ανοικτή έρευνα σε εξέλιξη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και εφόσον τις είναι χρήσιμα οφείλει να καλέσει όσους τα διαθέτουν ή τα επικαλούνται ώστε να συνδράμουν στις έρευνες.
Αυτή είναι η πάγια θέση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «είναι παράλογο και σουρεαλιστικό να διατυπώνονται ισχυρισμοί χωρίς στοιχεία και να καλείται να σηκώσει το βάρος εκείνος που παρακολουθείται. Η κυβέρνηση πρώτη είναι αυτή που θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση. Θέλουμε να μπει ένα τέρμα σε αυτή τη συνωμοσιολογία και τη λάσπη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως πρακτικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και υπουργοί της κυβέρνησης.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με βάση το νόμιμο πλαίσιο, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρξουν ευρήματα από τις επισυνδέσεις που κρίνει η Υπηρεσία ότι πρέπει να ενημερώσει. Και τέτοιου είδους ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Άλλωστε, και στις νόμιμες επισυνδέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ο κ. Τσίπρας άλλα έλεγε στη Βουλή, ήρθαν στο φως πολύ αργότερα».
Ωστόσο δια της απάντησης αυτής γεννάται το ερώτημα πώς ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και για πιο λόγο αποπέμφθηκαν οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων στους οποίους απέδωσε λάθος χειρισμό στο θέμα της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι στη χώρα υπάρχουν κακόβουλα λογισμικά από το 2017-2018 και επίσης ότι υπάρχει το predator. Ωστόσο, επιχειρείται να δοθούν την υπόθεση διαστάσεις άλλου τύπου, ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ο ‘’εγκέφαλος’’ παρακολουθήσεων στενών του συνεργατών. Δεν μπορούμε να μην το αναδείξουμε. Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει ένα υπαρκτό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει».
Επανέλαβε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις εκλογές», ενώ για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών «λέει ό,τι απολύτως και η κυβέρνηση».
Κατά την εισαγωγή του, ο κ. Οικονόμου κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί συστηματικά να αντιπολιτευθεί τοξικά, χωρίς τεκμήρια και στοιχεία και χωρίς απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και τις προκλήσεις της εποχής. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα θεσμικά. Είναι διαυγής και σταθερή η θέση μας. Το ζήτημα των πιθανών παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί και μάλιστα ταχύτατα. Η απόδοση των ευθυνών εάν και όπου υπάρχουν έχει δρομολογηθεί. Πρέπει όλοι να πράξουμε ό,τι αναλογεί στον καθένα έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν».
Ανέφερε δε ότι δρομολογούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, θα ακολουθήσει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο για τα κακόβουλα λογισμικά και οι σχετικές διατάξεις θα δοθούν στη δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη.
«Όσον αφορά στα δημοσιεύματα, ειδικά όταν στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, δίχως κανένα ουσιαστικά στοιχείο, συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν. Ιδίως όταν η πρώτη ύλη είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες και από αδιαφανείς πηγές. Η κυβέρνηση, χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα, ψυχραιμία, και ειλικρίνεια για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες όπου υπάρχουν και να σταματήσουν η λάσπη και οι συκοφαντίες. Για κανένα λόγο δεν αναστέλλουμε το έργο μας και δεν μειώνουμε ταχύτητα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.