Η άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για τις παρακολουθήσεις ακόμα και μελών της κυβέρνησής του θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Το κλίμα είχε βαρύνει επικίνδυνα στο Μέγαρο Μαξίμου και, παρόλο που το ρεπορτάζ -όπως υποστηρίζουν- δεν τεκμηριώνεται σε καμία του πτυχή, ο κίνδυνος να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το ζήτημα ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να «βγει μπροστά» ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να παραχωρήσει τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, μεταθέτοντας μάλιστα την ώρα αναχώρησής του για την Αίγυπτο για λίγες ώρες αργότερα.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «απίστευτο ψέμα» της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη, πίσω από τον οποίο -όπως είπε- κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας. Θέλησε δε να διαχωρίσει την ύπαρξη και χρήση του παράνομου λογισμικού στη χώρα από την εμπλοκή του ιδίου και του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ -σχολιάζοντας το… βούλιαγμα του τόπου στη λάσπη- σχολίασε ότι «πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν».
Μέσα από τη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε πολλά μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες.
Το πιο ηχηρό ίσως, που συζητήθηκε έντονα, είναι προς τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο η σχέση του δείχνει περισσότερο διαταραγμένη από ποτέ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι», τόνισε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας «προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά», ανέφερε.
Πρόταση μομφής
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε, ως αναμενόταν, σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί συντονιστή των σε βάρος του επιθέσεων και του «πέταξε το γάντι» προκειμένου να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, τον προκαλώ, σήμερα μάλιστα, να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό», ανέφερε.
Μήνυμα εξέπεμψε και προς τα διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος (τα οποία δεν ονομάτισε) που θέλουν να τον «σύρουν» σε εκλογές: «Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν». Μίλησε δε για υποχρέωσή του να μην επιτρέψει στη χώρα «να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο στον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κινηθεί. Εγώ λοιπόν οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές και προφανώς δεν πρόκειται να δεχτώ καμία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε σε εκλογές πέραν αυτών που το Σύνταγμα ορίζει με απόλυτη ενάργεια και με απόλυτη καθαρότητα». Φράση που απευθυνόταν και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις τέσσερις όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και απορρίπτοντας το δημοσίευμα του Κώστα Βαξεβάνη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους υπουργούς του: «Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο όταν μιλάω με τον υπουργό και ταυτόχρονα μπαίνω σε έναν υπολογιστή και παρακολουθώ με κάποιο τρόπο τις συνομιλίες των υπουργών μου, των συζύγων τους; Και να λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη;», διερωτήθηκε.
«Καμία απόδειξη»
Αναφερόμενος μάλιστα στην περίπτωση Novartis, «έκλεισε το μάτι» στους «δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, για να αθωωθούν όλοι». Ανάμεσά τους, υπενθυμίζεται, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρώτο να κρατά το στόμα του… ερμητικά κλειστό για το θέμα των υποκλοπών και τον δεύτερο να έχει εξαρχής ασκήσει έντονη κριτική στην κΚυβέρνηση. «Η περίπτωση Novartis ήταν ακριβώς η ίδια υπόθεση: "Σου είπα, μου είπες. Άκουσα. Κάποιος μου είπε". Καμία απόδειξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Έμμεσο άνοιγμα ο κ. Μητσοτάκης έκανε και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, με φόντο τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει», είπε, επαναλαμβάνοντας πάντως ως πρώτο στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να βρει «ευήκοα ώτα» και μεταξύ των πολιτών, στους οποίους απευθύνονταν τα εκλογικά διλήμματα που έθεσε:
«Το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στον δρόμο της σταθερότητας, αλλά της προόδου… Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα. Ξέρουμε το πίσω τι σημαίνει και ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο». Και όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όπως είπε, «όλα θα μπουν στο ζύγι. Και τα αρνητικά, αλλά και τα πολλά θετικά που έχουμε κάνει».
Προκειμένου δε να αλλάξει την ατζέντα και να επαναφέρει το θετικό αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί προς τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.