Να αποκρούσει τις σε βάρος του κατηγορίες για το θέμα των παρακολουθήσεων και να περάσει στην αντεπίθεση, με αιχμές προς πολιτικούς αντιπάλους (Αλέξη Τσίπρα), δημοσιογράφους (Κώστα Βαξεβάνη) και επιχειρηματίες (Βαγγέλη Μαρινάκη), επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απίστευτο ψέμα» ότι έδωσε εντολή για παρακολουθήσεις ακόμα και στενών του συνεργατών, υποστήριξε ότι πίσω από την εκδότη της εφημερίδας Documento κρύβεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναγνώρισε ότι γίνονται παρακολουθήσεις στη χώρα από ιδιώτες μέσω του Predator τις οποίες προσπαθεί να αποκαλύψει η υπό εξέλιξη έρευνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα να υποβάλλει πρόταση μομφής σε βάρος της Κυβέρνησης, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ παρέπεμψε στη λαϊκή εντολή το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ καθώς «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά».
Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, θα ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες από την ExxonMobil, έκανε άνοιγμα στη Λιβύη «να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης» και επιβεβαίωσε τη ματαίωση πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Είναι ψέμα
Απίστευτο ψέμα ότι έδωσα εντολή για παρακολουθήσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Ant1. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία σύνδεση με εμένα. Υπάρχει Έλληνας να πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα υπουργούς και τις συζύγους τους; Μπορεί να πέφτει ο πολιτικός διάλογος τόσο χαμηλά; αναρωτήθηκε.
Καμία απόδειξη για όσα γράφονται. Ντροπή και αίσχος να υπονοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον ΥΠΕΞ του. Δεν έχω κάνει ποτέ μου αγωγή και ζητώ από την δικαιοσύνη να ελέγξει το θέμα.
Ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Κ. Βαξεβάνη (είπε ότι έχει εμπλακεί σε ροή ρωσικού χρήματος 10 εκατ. ευρώ για δημιουργία ΜΜΕ) και δήλωσε ότι πίσω από αυτόν κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη.
Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που παρακολουθεί το Predator. Είναι διαφορετικό όμως από το να λέγεται ότι το ενορχηστρώνει το Μαξίμου. Προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθησή υπουργών του δεν νοείται σε μια Δημοκρατία, συνέχισε. Στοχοποιούμαι εδώ και επτά χρόνια σε μια επιχείρηση λάσπης, υποστήριξε.
Θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια στις εκλογές
Ο Κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε γιατί δεν συνομίλησε με τη Βουλή και την PEGA και γιατί έδιωξε τον Γ. Δημητριάδη και αρχηγό της ΕΥΠ. Είχαν την πολιτική ευθύνη για πλαίσιο παρακολουθήσεων που ήταν νόμιμες αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια που θα απαιτούσα, απάντησε.
Αυτό που γίνεται είναι ο ορισμός της συκοφαντίας. Και στην Novartis το ίδιο ήταν: κάτι άκουσα, κάτι μου είπαν, δήλωσε
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει πρόταση μομφής. Ας το κάνει και θα πάρει εκκωφαντική απάντηση. Προσπαθεί να σπείρει διχασμό εντός της ΝΔ.
Όπως είπε δεν θα δεχτεί τους όρους του Αλέξη Τσίπρα για εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών, με εξαίρεση της απαγόρευση χρήσης παράνομου λογισμικού. Ο κος Τσίπρας αμφισβητεί το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών. Αυτό κάνουν και κάποιοι στο εξωτερικό. «Θα οδηγήσω τον τόπο με ασφάλεια προς τα εμπρός, δεν θα βουλιάξει η χώρα στον άθλιο βούρκο», είπε.
Οι εκλογές
Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν θα συρθώ από επαγγελματίες εκβιαστές. Η χώρα έχει Σύνταγμα και η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Υπόθεση Πάτση
Προφανώς ήταν προβληματική η επιλογή. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Για τα θέματα του Πόθεν Εσχες πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή της Βουλής.
Ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης
Είμαι Ολυμπιακός, πήρε τρία πρωταθλήματα σε τρία χρόνια, πού είναι η εγκληματική οργάνωση; απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτημα για τα όσα είπε χθες ο Γ. Βρέντζος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ρόλοι του καθενός είναι ξεκαθαρισμένοι. Εκλεγόμαστε από το λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες αρωγούς, αλλά δεν θα γίνουμε φερέφωνα. Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς, ξεκαθάρισε.
Συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για εκβιασμό, επισημαίνοντας ότι σέβεται τα μέσα ενημέρωσης «όταν είναι ανεξάρτητα και όχι όταν αλλάζουν θέση με βάση την βούληση του ιδιοκτήτη τους».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα για:
Την ελευθερία του Τύπου: «Στη χώρα όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και δημοσιεύει ό,τι θέλει, στη χώρα που άμα δείτε τα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου τα πιο πολλά είναι σκληρά επικριτικά προς την κυβέρνηση και προς εμένα, συζητάμε πραγματικά για ελευθερία του Τύπου; Θα σας έλεγα ότι μάλλον το ανάποδο πρόβλημα έχουμε, με την έννοια ότι υπάρχουν εφημερίδες -ο Θεός να τις κάνει εφημερίδες- οι οποίες συνιστούν ουσιαστικά ένα δημοσιογραφικό οχετό, οι οποίες ανοιχτά εμένα με έχουν κατηγορήσει ότι είμαι παιδεραστής, υιοθετώντας βέβαια μία τάση του διαδικτύου η οποία κι αυτή είναι πολιτικά υποκινούμενη, απέναντι στις οποίες και στην οποία εφημερίδα ουσιαστικά είμαι απροστάτευτος».
Το δίλημμα των εκλογών: «Έλαβα μία εντολή από τον ελληνικό λαό να συγκρουστώ με κεκτημένα, με συμφέροντα, να κινήσω τη χώρα με ταχύτητα στο δρόμο ενός δραστικού εκσυγχρονισμού. Και από αυτήν την αποστολή, για την οποία έχω λαϊκή νομιμοποίηση από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και από τον ελληνικό λαό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Και όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όλα θα μπουν στο ζύγι. Και τα αρνητικά -σίγουρα αυτά στα οποία αναφερθήκαμε δεν πιστώνονται στα θετικά της κυβέρνησης, για προβλήματα μιλάμε τα οποία πρέπει να διορθωθούν- αλλά και τα πολλά θετικά που έχουμε κάνει».
Την ακρίβεια: «Δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Putin». Γιατί αν υπήρχε «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα υπήρχε και «ακρίβεια Macron» και «ακρίβεια Biden» και «ακρίβεια Scholz» και όλες οι σχετικές αναλογίες. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πρωτοβουλία η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί».
Μείωση ΦΠΑ: «Δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Κανείς δε μας εγγυάται ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα. Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη».
Φορολόγηση υπερκερδών των ενεργειακών παρόχων: «Η ανεξάρτητη αρχή προσδιόρισε το ύψος των υπερκερδών κοντά στα 400 εκατομμύρια. Είναι βεβαιωμένο πια αυτό το ποσό, όπως βεβαιωμένη είναι και η φορολόγηση του 90% του ποσού αυτού, όπως αυτή αντιστοιχεί σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας. Προσθέστε σε αυτό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, το οποίο έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή, από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Και την πρόθεσή μας να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου -όπου λόγω απότομων διακυμάνσεων στην τιμή όντως βγήκαν κάποια παραπάνω κέρδη- και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ’23».
Πετρέλαιο κίνησης: «Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».
Τουρκία: «Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Erdoğan όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Erdoğan να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια».
Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή fora -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό «μνημόνιο», πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».
Έρευνα για υδρογονάνθρακες: «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».
Ματαίωση πώλησης λιμανιού Αλεξανδρούπολης: «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».
Εκλογικές συνεργασίες: «Το εκλογικό αποτέλεσμα εν πολλοίς θα μας υποδείξει τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας. Αλλά θα επαναλάβω ότι για εμένα η κάλπη η οποία θα καθορίσει τους κυβερνητικούς σχηματισμούς που θα κυβερνήσουν τη χώρα την επόμενη τετραετία, αν θα είμαστε μόνοι μας δηλαδή -εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές- ή αν θα χρειαστεί να συμμαχήσουμε με άλλο κόμμα, θα είναι οι δεύτερες κάλπες, κ. Χατζηνικολάου, και όχι οι πρώτες. Διότι οι πρώτες, πολύ απλά, γίνονται με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε.
Σχέση με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ: «Ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει. Όμως, το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας αλλά της προόδου».
ΣΥΡΙΖΑ: Αξιοθρήνητος Μητσοτάκης εκλιπαρεί για πρόταση μομφής - Παραλήρημα ενοχής και πανικού
«Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης βουλιάζει στα ψέματά του για να καλύψει τον παρακρατικό μηχανισμό υποκλοπών που ο ίδιος έστησε. Όλη η συνέντευξη που έδωσε, άρον άρον μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση των υπουργών του και επιχειρηματιών με το Predator, ήταν ένα παραλήρημα ενοχής, πανικού και ύβρεων», απαντά με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
«Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου του αλλά και αξιοθρήνητο το γεγονός, ότι σχεδόν εκλιπαρεί για πρόταση μομφής, για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν, μήπως μπορέσει και διασωθεί. Αν ψάχνει σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης», προσθέτει.
«Μέχρι τότε οφείλει να κατανοήσει ότι είναι Πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και όχι ελέω Θεού μονάρχης και οφείλει να απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τον περιμένουμε να έρθει την Παρασκευή για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, εάν οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator ή κάποιοι εξ’ αυτών, ήταν και σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ».