Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Oλονύχτιες ήταν οι έρευνες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή, όπου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος Antonov 12.
Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και έχουν ανασυρθεί οι 8 σοροί του ουκρανικού πληρώματος του αεροσκάφους, δεν έχουν βρεθεί επικίνδυνες ουσίες, αλλά ο συναγερμός στην Καβάλα παραμένει.
Κατά της διάρκεια της νύχτας, το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε με τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επιτόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.
Για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας, ο γ.γ. του Δήμου Παγγαίου κ. Καλλινικίδης δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και σοκαριστική κατάσταση η πτώση ενός αεροπλάνου και μάλιστα με πυρομαχικά.
Τόνισε ότι πρώτο μέλημα των ανθρώπων του δήμου ήταν να μην προσεγγίσει ο κόσμος το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος.
Ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα είναι το γιατί το Antonov δεν προσγειώθηκε στη Λήμνο, που ήταν πιο κοντά στο σημείο, όταν ανέφερε τη φωτιά στον κινητήρα και επιχείρησε στροφή για να γυρίσει στη Σερβία, με αποτέλεσμα να συντριβεί στην Καβάλα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής γράφτηκε ο τραγικός επίλογος, αφού από την ΕΜΑΚ ανασύρθηκαν και οι οκτώ σοροί των Ουκρανών που επέβαιναν στο Antonov. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Nοσοκομείο Κομοτηνής για να υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθούν στις ουκρανικές αρχές.
Τα κρίσιμα λεπτά πριν από την τραγωδία
Για μεγάλα προβλήματα στο αεροσκάφυς προειδοποιούσε ο πιλότος του μοιριαίου Antonov, λίγα λεπτά πριν συντριβεί κοντά στην Καβάλα.
Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, με το οκταμελές πλήρωμα -όλοι Ουκρανοί- να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.
Ο πιλότος ζητά αναγκαστική προσγείωση αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνει, όπως προκύπτει από τα τελευταία του λόγια που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.
- Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω
- Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;
- Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.
- Πύργος Ελέγχου: Ενημέρωσέ μας
- Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο
Καθώς η διαδικασία «απολύμανσης» του σημείου της συντριβής συνεχίζεται, μεγάλο βάρος δίνεται και στα αίτια της τραγωδίας. Το Antonov είχε απογειωθεί από τη Νις της Σερβίας, με οκταμελές πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς την Ντάκα του Μπανγκλαντές, με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμμάν της Ιορδανίας και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Στον ελληνικό εναέριο χώρο μπήκε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος δεν θα συνεχίσει για τον τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.
Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα 4, αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα.