O Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, καθώς ο σχεδιασμός για τη σημερινή ημέρα περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς για μια σειρά ζητήματα, όπως με το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την κόντρα με την κυβέρνηση «σήκωσε» ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται επίθεση σε βάρος του πανεπιστημίου και των δημοκρατικών δομών του.
«Θέλουν ένα πανεπιστήμιο που να προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία. Έρχεται μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που άφησε μερικές χιλιάδες εκτός πανεπιστημίων και φέρνει υπαρξιακά προβλήματα στα περιφερειακά ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια, επίσης, χρειάζονται πανεπιστημιακούς δασκάλους, όχι πανεπιστημιακούς αστυνόμους», είπε.
Επισήμανε μάλιστα ότι «σχεδόν όλοι διαφωνούν με αυτό το νομοσχέδιο. Οι σύγκλητοι διαφωνούν, η σύνοδος πρυτάνεων διαφωνεί, οι σύλλογοι καθηγητών διαφωνούν, οι φοιτητές διαφωνούν, γνωστοί επιστήμονες από το εξωτερικό υπογράφουν επιστολές διαμαρτυρίας, έφτασαν 1.000 υπογραφές. Πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση διαφωνεί. Μόνο ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως συμφωνούν και βλέπουν ότι όλα είναι καλά».
Αναφορικά με την προβλεπόμενη συγκρότηση του λεγόμενου Συμβουλίου Διοίκησης, όπου συμμετέχουν έξι καθηγητές και πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη, είπε: «Το Συμβούλιο Διοίκησης έχει και ακαδημαϊκές αρμοδιότητες, όπως να καθορίζει τα γνωστικά αντικείμενα και τις εκλεκτορικές επιτροπές. Διορίζει επίσης κατά κανόνα τους κοσμήτορες των σχολών, ελέγχοντας έτσι ασφυκτικά τη Σύγκλητο και τοποθετεί τον διευθυντή- μάνατζερ, προωθώντας την υπαγωγή κάθε πανεπιστημίου στην αγορά και στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σκοπεύετε να δίνετε στους μάνατζερ 950.000 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ. Γι’ αυτούς και για την πανεπιστημιακή αστυνομία, λεφτά υπάρχουν.
Φτιάχνετε έτσι, μια υπερσυγκεντρωτική και ολιγαρχική δομή διοίκησης, με έναν πανίσχυρο αφέντη πρύτανη που εκλέγεται από το ολιγομελές Συμβούλιο Διοίκησης, εντέλει από έξι μέλη, δηλαδή ακόμα και από πέντε εξωπανεπιστημιακούς με έναν πανεπιστημιακό. Αυτό το όργανο δεν εκπροσωπεί και δεν λογοδοτεί στο πανεπιστήμιο».
Καυτηρίασε επίσης την απελευθέρωση των διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά τμήματα και τα έξι πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.