Με απόλυτο τρόπο ο πρωθυπουργός έκοψε τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σηκώνοντας το γάντι που πέταξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. «Επειδή ανησυχείτε πολύ, κύριε Τσίπρα, για τις εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», δήλωσε.
Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να βάλει τέλος στα σενάρια, τα οποία φούντωσαν από προηγούμενες τοποθετήσεις, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ειχε δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο σίγουρα δεν διευκόλυνε την προώθηση του κυβερνητικού έργου κάτι είχε γίνει εμφανές παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής αρνήθηκε ότι οι υπουργοί «έχουν κατεβάσει μολύβια».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός έσπευσε να συμπληρώσει ότι φοβάται ότι «θα πορευτούμε αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα τοξικότητας». Η αναφορά δεν είναι τυχαία καθώς προ ημερών σε συνέντευξή του είχε ανοίξει παράθυρο επίσπευσης της κάλπης σημειώνοντας ότι θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί μια μακρά προεκλογική περίοδος έντονης αντιπαράθεσης.
Οι κυβερνητικές πηγές επικαλούνται παράλληλα την ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού που πολλές φορές έχει δηλώσει τη σημασία της θεσμικής λειτουργίας που εξυπηρετείται από την εξάντληση της τετραετίας.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κινείται με πολλά ανοικτά θέματα που μπορεί έως το φθινόπωρο να γίνουν ακόμα πιο «καυτά». Οι πυρκαγιές, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός καθώς και τα ελληνοτουρκικά συνθέτουν ένα δύσκολο πάζλ το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει πως θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι ένα τοπίο υψηλής επικινδυνότητας με πολλές παραμέτρους που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.
Στο τέλος της τετραετίας
«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή.
«Επειδή ανησυχείτε πολύ, κύριε Τσίπρα, για τις εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, θα πούμε στον ελληνικό λαό τι θυμόμαστε από εσάς. Φόρους, περικοπή στις συντάξεις και ψέματα. Για εμάς, οι πολίτες θα θυμούνται ότι μειώσαμε ανεργία, φόρους και εισφορές, εξοπλίσαμε τη χώρα, στηρίξαμε την κοινωνία και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά εσείς, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο λαός;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, η κυβέρνηση λειτουργεί με γοργούς ρυθμούς και η Βουλή με έντονο νομοθετικό έργο. Φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά για μία ακόμη φορά».
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».
Για το θέμα της Novartis, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Κυρίως με την ατιμωτική κατηγορία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα, και για την υπόθεση Νοβάρτις».
Το βούλευμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «με βάση δημοσιευμένα στοιχεία, λέει ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπαγγελόπουλου με την κυρία Ράικου, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν να διαβιβάσει το φάκελο της Νοβάρτις στη Βουλή, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «παραπέμπεται για λιγότερες κατηγορίες, είναι σεβαστό το πόρισμα. Δεν παραπέμπεται για όλα όσα του προσάψαμε, αλλά για κάποια κατ’ εξακολούθηση. Φαίνεται να είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό και έρχεστε εσείς να πανηγυρίζετε και να λέτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία».
Παράλληλα, τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «κρεμάσατε δέκα πολιτικούς σας αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγγνώμη. Εσείς από τον κ. Πικραμμένο ζητήσατε ποτέ συγγνώμη; Πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς. Θα συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο και αυτό που θα καθίσει στο εδώλιο είναι το ηθικό σας πλεονέκτημα. Τα πολιτικά πρόσωπα, με μια εξαίρεση, έχουν αποδοθεί στην κοινωνία ως αθώοι».
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του, εκφράζοντας την απορία: τι ακριβώς εννοείτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με πάτε φυλακή; Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς, κύριε Τσίπρα, γιατί η πρώτη φορά ήταν τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει μνήμη και κρίνει και συγκρίνει. Αλλιώς, αν υπήρχε δεύτερη φορά για εσάς, πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».
Η πρωτολογία
Την κατάργηση από την 1/1/2023 της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους, και παράλληλα το ξεπάγωμα την ίδια μέρα των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κοινωνική πολιτική.
«Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας αφορά όλους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε στον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης κατά την τριετή θητεία της και στον προσδιορισμό των επόμενων στόχων της στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Με έντονο το άρωμα εκλογών στην ομιλία του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε τη σύγκριση της σημερινής και της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας.
«Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι όλοι οι πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Της κυβέρνησής μας προηγήθηκε μια τετραετία ψευδαισθήσεων και ένα δημοψήφισμα που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο», τόνισε.
Σήμερα, όπως είπε, «έχουμε μια άλλη Ελλάδα, με ισχυρή ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ είναι από τις πρώτες χώρες στον ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων. Αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα τον δανεισμό της στο ΔΝΤ, τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία, διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «άλλοι διαλαλούν την κοινωνική ευαισθησία, εμείς τη δείχνουμε στην πράξη» και προσδιόρισε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης «να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις, για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης: την εργασία, την καταπολέμηση της ανεργίας, τις παρεμβάσεις στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης και την προστασία των πιο αδύναμων, αναπτύσσοντας καθέναν από αυτούς.
Συγκρίσεις
Επιχείρησε, ταυτόχρονα, να ξορκίσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνησή του είναι «ανάλγητη, χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες», σημειώνοντας:
«Οι συγκρίσεις ανάμεσα στο χθες και το σήμερα είναι συντριπτικές σε κάθε επίπεδο, από την πτώση της ανεργίας μέχρι τις αξιοπρεπείς συντάξεις, από νέες δουλειές μέχρι ένα σύγχρονο πλαίσιο εργασίας.
Παραδώσατε την ανεργία στο 12,7% και τη ρίξαμε στο 12,5%.
Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ.
Την εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε 10.000 θέσεις εργασίας ετησίως, σήμερα είναι πάνω από 30.000.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους.
Μέχρι το 2019 είχαμε 17 περικοπές συντάξεων, μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».