Για “συντηρητικό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ” που “έχει πρωταρχικό μέλημα τον ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας και τη νομή της” έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
“Νέες προκλήσεις, νέα εποχή, δεν υπάρχει για αυτούς, τη νέα εποχή την ταυτίζουν με τη δική τους άνοδο στην εξουσία”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, να ανατρέψει τις πελατειακές δομές, να αναδείξει νέες κοινωνικές δυνάμεις με ορίζοντες ανοιχτούς και με ιδέες φωτεινές, με προσεγγίσεις καινοτόμες, που να απηχούν τα οράματα της Ελληνικής κοινωνίας”.
Για την οικονομική κρίση του 2010, όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά χωρίς να αναφερθεί στην προσφυγή στο Δ.Ν.Τ και στο πρώτο μνημόνιο, είπε: “Ασφαλώς, κουβαλάμε ένα μεγάλο τραύμα. Το τραύμα της οικονομικής κρίσης και του αναγκαστικού δανεισμού της χώρας. Όμως, το τι έγινε πρέπει να το δούμε καθαρά, να μην κρύβουμε την αλήθεια κάτω από το χαλί όταν είναι οδυνηρή. Η ευθύνη της ΝΔ, του Κώστα Καραμανλή, στην παραλίγο χρεοκοπία της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο και η ευθύνη της συντηρητικής Ευρώπης που έκανε τα στραβά μάτια όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άγγιξε την Ελλάδα. Πανικοβλήθηκε, θέλησε να βρει εξιλαστήριο θύμα, λέγοντας ότι φταίνε οι Έλληνες, γιατί δεν δουλεύουν αρκετά!
Βόλευε τους συντηρητικούς αυτή η αφήγηση, γιατί δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα αίσχη ενός αδιαφανούς καπιταλιστικού συστήματος αλλά και της ελληνικής συντηρητικής κυβέρνησης. μας πλήγωσε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και την αξιοπρέπεια μας. Για αυτό για μας η Ευρώπη, δεν είναι ένα μαξιλάρι για να κοιμόμαστε ήσυχα, είναι ένα πεδίο συνεχούς αγώνα για μια προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, ισχυρή και πράσινη Ευρώπη”.
Αναφερόμενος στο “όραμά” μας, απαρίθμησε “τις διαχρονικές αξίες που υπάρχουν στο ιδεολογικό μας DNA” (αλληλεγγύη, ισότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, προσήλωση στη δημοκρατία, λογοδοσία), σημειώνοντας: “Το σχέδιό μας, μπορεί και πρέπει να είναι οραματικό και μαζί ρεαλιστικό. Αυτό ήταν ιστορικά το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ο κόσμος έχει δεθεί τόσο πολύ με αυτό το όνομα, με αυτά τα σύμβολα. Με τον ήλιο που κινητοποιεί και ενθουσιάζει ακόμα. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, άλλαξε ουσιαστικά την Ελλάδα. Έφερε μια επανάσταση. Έπεισε τους πολίτες ότι ναι, πράγματι, έχουν φωνή, μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα”.
Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τόνισε πως θα μπορούσε κι ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου) να υιοθετήσει σχεδόν ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, θέτοντας ωστόσο το ερώτημα εάν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης “υιοθετεί στην πράξη αυτή την ομιλία”.