Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θέλει επαναξιολόγηση της στρατηγικής συνεργασίας με Ελλάδα

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενοχλήθηκε από τις θέσεις που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ εκτιμώντας ότι «ενέπλεξε τρίτους» στα διμερή θέματα, παρότι είχε πει ότι δεν θα το κάνει.

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θέλει επαναξιολόγηση της στρατηγικής συνεργασίας με Ελλάδα

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, εξάντλησε όλη του την πίστωση», γράφει σήμερα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Επικαλούμενη διαρροές από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, η εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Open, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «ο Μητσοτάκης είπε ‘ας μην εμπλέκουμε τρίτους’, αλλά πήγε και μίλησε για το θέμα στις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά τώρα πρέπει να την επαναξιολογήσουμε».

Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της χώρας του για ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία και ακύρωσε τη φράση ‘ας μην εμπλέκουμε τρίτους’. 

Όπως αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, ο Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία μετά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας: «Πρέπει να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

«Κι ενώ η συνάντηση του Μαρτίου, όπου η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα, άφησε πίσω της ένα θετικό κλίμα και μια ελπίδα ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών, μετά από λίγο, ωστόσο, αφού ελληνικά αεροσκάφη άρχισαν να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Μητσοτάκης δήλωσε τελικά ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου’, ενώ έθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο θέμα πιθανής πώλησης όπλων στην Τουρκία δεδομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τερμάτισε την ανοιξιάτικη διάθεση στις διμερείς σχέσεις», σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v