Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα αναμένεται να συζητηθεί (και ψηφιστεί) σήμερα από τη Βουλή η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Κι αυτό διότι:
- Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να έχει η Συμφωνία ισχύ πέντε ετών και, στη συνέχεια, να παραταθεί χωρίς χρονικό περιορισμό, εκτός και αν μία από τις δύο πλευρές ζητήσει εγγράφως τον τερματισμό της δύο χρόνια πριν λήξει η πενταετία.
«Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο), χωρίς, μάλιστα, να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα σ' αυτή την ‘καυτή’ χρονική στιγμή», έχει ήδη δηλώσει ο κ. Τσίπρας.
- Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των F-16. Δηλαδή, να εγκρίνουν την πώληση νέων αεροσκαφών στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, έχει κληθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο («ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει αυτή την τιμή», όπως σημειώνει η κυβέρνηση), το οποίο καλείται, κατά τη WSJ, να εγκρίνει τον περαιτέρω εξοπλισμό της Τουρκίας.
«Μία τέτοια εξέλιξη μας επιβεβαιώνει δυστυχώς», σημειώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, ανέδειξε το εν λόγω θέμα: «Αυτό που αναμένω, κατ’ ελάχιστον, από τον κύριο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, είναι να απαιτήσει την ακύρωση παράδοσης αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Και να ζητήσει εγγυήσεις ασφάλειας για Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας».
«Δεδομένοι»
«Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση της χώρας μας αυτή τη στιγμή και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση που κάποιος θεωρείται δεδομένος, αλλά και ακριβώς χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, προχθές, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μεταφέραμε τη Δευτέρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει αρνητική ψήφο στην ελληνο-αμερικανική αμυντική Συμφωνία.
«Εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία. Αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 1, θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία», πρόσθεσε.