Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν. Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο είχε προαναγγελθεί και προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Χθες, πήρε επίσημη μορφή με τις ανακοινώσεις τόσο από την αμερικανική προεδρία όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την 16η Μαΐου, ημερομηνία που ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα καλή φάση.

Σε αυτό συνετέλεσαν προφανώς η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του βορρά», με το παιχνίδι στην γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη συμμετοχή και των δύο.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, έμφαση η ελληνική πλευρά δίνει στη διακρατική συνεργασία μέσα από το σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, ενδεχομένως και εντός των επομένων εβδομάδων.

Επιπρόσθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν την πρόσκληση Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ευκαιρία και για μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφθώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα», είχε πει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει με τις επαφές και τις κινήσεις του να βάλει ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Απρόκλητη επιθετικότητα»

Έτσι, μεταξύ άλλων, στις 5 Απριλίου συνάντησε, μεταξύ άλλων, την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, νωρίτερα, στις 18 Φεβρουαρίου είχε τετ α τετ με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (μίλησαν και χθες τηλεφωνικά), ενώ την επομένη είδε την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες από τους συμμάχους και τους εταίρους για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητα της», τονίζεται στην χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενώ και ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, πως «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες και πιο σημαντικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να βρεθεί στις ΗΠΑ στις 23 Μάη, προκειμένου να παραλάβει τιμητικό πτυχίο από το Κολλέγιο της Βοστώνης. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Μασαχουσέτης για να παραστεί σε ειδική εκδήλωση του αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπου και θα δεχτεί τιμητικό δίπλωμα. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην 145η Τελετή Αποφοίτησης του Κολλεγίου της Βοστώνης (Boston College), για την Τάξη του 2022, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Πανεπιστήμιο με ανάρτησή του στο Twitter.

Οπότε πιθανότατα θα συνδυάσει τις δύο προγραμματισμένες δράσεις του, παραμένοντας στις ΗΠΑ επί αρκετές μέρες. Εκεί, υπενθυμίζεται, σπουδάζει και η μικρή κόρη του πρωθυπουργού, Δάφνη Μητσοτάκη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Yale.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v