Η προσπάθεια να μειώσουμε την ανεργία πιάνει τόπο, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ. Η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,1% κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, επεσήμανε, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας το ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων απασχολούμενων.
Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να μας ικανοποιούν καθώς έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη και έχουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών, σημείωσε.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα εισοδήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι όμως δεδομένο ότι όσα κέρδισαν τώρα ροκανίζονται από την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκή αντίδραση στο θέμα της ακρίβειας και γι’ αυτό θα αγωνιζόμαστε. Γνωρίζω ότι έχουν επιβαρυνθεί τα νοικοκυριά και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να βοηθήσει, σημείωσε. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει «σημαντική» αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαϊου.
Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε την ανάγκη «να διακρίνουμε αληθινούς ανέργους, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα, αλλά σε στοχευμένες πολιτικές εργασίας». Έκανε δε λόγο για «χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας που αντιμετωπίζονται με νομοσχέδιο».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση ως το πρώτο πρόβλημα. Όπως είπε, «εκτος από μακροχρόνια ανεργία έχουμε και κενές θέσεις εργασίας. Επτά στους δέκα εργοδότες δηλωνουν πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα, πχ στον Τουρισμό». Έκανε δε λόγο για «εθνική πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε. Όχι επιδοτώντας την διατήρηση την ανεργίας, αλλά την επιμόρφωση των ανέργων, ώστε να έχουν πραγματική προοπτική επιστροφής στην εργασία. Κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει δικό του σχέδιο δράσης»
Δευτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είναι η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης. Δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο παρελθόν τα προγράμματα κατάρτισης, είμαι ίσως επιεικής», τόνισε.
Για τον ΟΑΕΔ, χαρακτήρισε «παθογένεια» την ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού. «Κληρονομήσαμε ένα γραφειοκρατικό οργανισμό, συνειδητά ανοργάνωτο ώστε να μην επιτρέπεται έλεγχος σε σχέση με κατασπατάληση... Προνόμια όπως οι δωρεάν μετακινήσεις και η μοριοδότηση για το δημόσιο τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν τα δικαιούνται εις βάρος πραγματικών ανέργων. Υπήρξαν και μεμονωμένες εξωφρενικές περιπτώσεις δήθεν δικαιούχων με εισοδήματα 100.000 και πάνω που διατηρούσαν δικαίωμα ανέργου για 10 χρόνια».
Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Ναι, θα διαγραφούν από σχετικούς καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια χωρίς να το αιτιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Καθώς και όσοι αρνηθούν για 3 φορές να πάνε σε θέση εργασίας. Θέση στο μητρώο δε θα έχουν και όσοι δεν δεχθούν να πάρουν μέρος σε πρόγραμμα κατάρτισης. Εχουν δικαιώματα οι άνεργοι, έχουν και υποχρεώσεις προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Ο ΟΑΕΔ, ανέφερε, «μετονομάζεται σε Δημοσια Υπηρεσια Απασχόλησης. Η νέα δομή θα είναι πιο ευέλικτη, με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη. Σημαντική και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ. Μετατρέπουμε τον ΟΑΕΔ από μια παγίδα που λιμνάζουν τα όνειρα των ανέργων σε ένα οργανισμό κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής. Ο αποκλεισμός από αγορά εργασίας είναι διπλή αδικία, αν οι χαμηλοί μισθοί συνιστούν αδικία. Οδηγεί στην μετανάστευση και την περιθωριοποίηση».
Παράλληλα, μίλησε για «προσφορά πιο φθηνής στέγης για νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε άλλη ευκαιρία».
Σχετικά με την αύξηση των μισθών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν αρκεί πολιτική απόφαση, αλλά και συμπόρευση των εργοδοτών. Το χρέος μας με τον κατώτατο εμείς θα το κάνουμε. Απαντώ στους εργοδότες ότι η αύξηση μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος προσέλκυσης εργαζομένων. Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιμερίσει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι «απέφυγε να μπει στην ουσία, να αντιπροτείνει. Ανακριβή στοιχεία και ψεύτικες καταγγελίες. Καταστροφολογούσατε για την αυξηση ανεργίας όταν ξεκινούσε η πανδημία. Το να προεξοφλείτε διαρκώς αποτυχία χώρας δεν είναι στρατηγική για να ανακτήσετε την αξιοπιστία σας».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν ανακαλύπτουμε το τροχό σήμερα, είναι σύγχρονες ενεργητικές πολιτικές εργασίας. Σκοπός η ατομική κινητοποίηση για να βγουν από το φαύλο κύκλο ανεργίας. Τους θέλετε εξαρτημένους από κρατικά επιδόματα; Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους. Αλλάζοντας τον τίτλο του νομοσχεδίου: πολλές καλές καλοπληρωμένες δουλειές και σήμερα και στο μέλλον».