Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση

Ζητούμενο η ευρωπαϊκή κοινή γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της. Μόνη εναλλακτική, η άντληση εθνικών πόρων. Καταληκτικό ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση

Αποφασισμένος να διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε κράτος μόνο του, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα υπό την ασφυκτική πίεση των ανατιμήσεων και της εκτοξευμένης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», έχει πει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά πως ό,τι είναι να γίνει, όσον αφορά την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, θα πρέπει να γίνει έως την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις επαφές του με ευρωπαίους ομολόγους του -με προτεραιότητα αυτούς από τις χώρες του νότου- καθώς και με κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, επιχειρώντας να τους πείσει για τη συγκεκριμένη θέση.

Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι, λόγω του έκτακτου του πράγματος, θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια αντίστοιχη μέθοδος με αυτή που εφαρμόστηκε στην πανδημία και το σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης για τις πληγείσες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαρίσει, θα αναγκαστεί να αντλήσει εθνικούς πόρους, προκειμένου να μην αφήσει την κοινωνία έρμαιο των ξέφρενων τιμών των καυσίμων και όχι μόνο αυτών.

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη», ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Εάν δεν συμβεί αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Λαϊκή δυσφορία

Επικαλούμενος μάλιστα τις εκλογές στη Γαλλία, υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία τον κίνδυνο ενίσχυσης των «δυνάμεων του λαϊκισμού», που… τρέφονται από τη λαϊκή δυσφορία για το αυξημένο κόστος ζωής και τους εκτροχιασμούς των οικογενειακών προϋπολογισμών. «Είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός στον υψηλό προσκεκλημένο του και αυτή τη ρητορική αναμένεται να έχει και στις επόμενες διεθνείς επαφές του, δημόσιες και κατ’ ιδίαν, αναζητώντας το «πράσινο φως» της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

«Η Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Μαΐου είναι το καταληκτικό ορόσημο για τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των κοινωνιών, σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, όπως ήδη κάνει, θα συνεχίσει πια με δικά της μέτρα», διεμήνυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Προανήγγειλε μάλιστα τη συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο στα καύσιμα έως και τον Ιούνιο, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανέφερε πως όποιο καινούριο μέτρο αποφασιστεί θα ανακοινωθεί στην ώρα του και όταν μετρηθεί σωστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανόν σήμερα να παρέμβει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, «Δουλειές Ξανά» για την αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική, το νομοσχέδιο «αλλάζει τον Οργανισμό, ενισχύει τις πολιτικές απασχόλησης, στρέφει τα επιδόματα προς τους πραγματικούς ανέργους και θέτει τις βάσεις για μια κατάρτιση που θα είναι πραγματικό όπλο των ανέργων και των εργαζομένων για το μέλλον». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v