Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Μητσοτάκη για ενίσχυση του κοινωνικού του προφίλ

Οι κινήσεις, τα εμπόδια και οι προσδοκίες. Ποιες επιπλέον πρωτοβουλίες εξετάζονται. Το Ταμείο Ανάκαμψης και η ενεργειακή στρατηγική. Ο εφιάλτης με τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το στοίχημα Μητσοτάκη για ενίσχυση του κοινωνικού του προφίλ

Οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν την ευνοούν, οι επικείμενες εκλογές την επιβάλλουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τρόπους για να την εφαρμόσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Η ενισχυμένη κοινωνική πολιτική, προς όφελος ιδίως των μικρών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του,  σε μια εξαιρετικά δύσκολη αντικειμενικά περίοδο για τη χώρα.

Η τόνωση του κοινωνικού προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες του 2023 (τουλάχιστον σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις), είναι ένα από τα κορυφαία θέματα των καθημερινών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα δεδομένα πάντως να μην διευκολύνουν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο εφιάλτης με τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και τις ανατιμήσεις στην αγορά, δεν δείχνει να τελειώνει γρήγορα, ο πληθωρισμός κάνει νέα ιστορικά αρνητικά ρεκόρ και όλοι να ψάχνουν την απάντηση στο ερώτημα «του ενός εκατομμυρίου», όπως το χαρακτήρισε χθες ο κ. Μητσοτάκης από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, πόσο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εξαιτίας αυτού, λένε στην Κυβέρνηση, παρατηρείται η όξυνση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, φαινόμενο -όπως διευκρινίζουν σε κάθε ευκαιρία- πανευρωπαϊκό και όχι οφειλόμενο σε κάποιο λάθος σε εγχώριο επίπεδο.  «Πρόκειται για μία εξωγενή κρίση η οποία ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες οποιασδήποτε χώρας και απαιτεί δραστικές ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε.», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει, θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος», σημείωσε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «επιστροφής των δυνάμεων του λαϊκισμού» στην Ευρώπη, αναφερόμενος εμμέσως και στη σημερινή εκλογική μάχη στη Γαλλία.

Μέτρα και Ταμείο Ανάκαμψης

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν ύφεση της δυσφορίας της κοινωνίας τις επόμενες μέρες, με την υλοποίηση των πρόσφατων πρωθυπουργικών εξαγγελιών. Ανάμεσά τους, η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και αερίου για όσο ακόμα χρειαστεί, η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με το έκτακτο επίδομα την Μεγάλη Εβδομάδα, η αύξηση του κατώτατου μισθού την οποία θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, η ενίσχυση στα καύσιμα (με την σχετική πλατφόρμα να ανοίξει εντός της εβδομάδας), καθώς και το πλαφόν στα επαγγελματικά ενοίκια.

Παράλληλα, αντικείμενο επεξεργασίας (θα ανακοινωθεί μετά από το Πάσχα) είναι η ενίσχυση νέων οικογενειών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την ίδια περίοδο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται και επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, το έκτακτο επίδομα ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά και η ρύθμιση χρεών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Πολλά ποντάρει το Μαξίμου και στην επιτάχυνση άντλησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. Να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μία μέρα μετά από την πρώτη πληρωμή που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το δεύτερο αίτημα πληρωμής προγραμματίζεται να υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι και η εκταμίευση αναμένεται εντός του 2022.

Ενεργειακή στρατηγική

Η περίοδος αστάθειας που διανύουμε, αναγνωρίζουν στην Κυβέρνηση, δεν έχει ημερομηνία λήξης και υπό το πρίσμα αυτό προσαρμόζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική στα νέα δεδομένα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο ζήτημα της ενέργειας.

«Στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα μακροπρόθεσμα να είναι πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ. Τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διαμορφώσουμε τα σχετικά χωροταξικά σημεία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μέχρι τότε, συνεχίζουν, πέραν της προσωρινής  ενεργοποίησης του λιγνίτη, επικεντρώνονται στην αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σε δεύτερο δεξαμενόπλοιο στη Ρεβυθούσα, τη δυνατότητα για δεύτερο σταθμό – πλωτή δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη (με ενδιαφέρον από τον όμιλο Κοπελούζου) και έναν σταθμό στην Κόρινθο (ενδιαφέρεται ο όμιλος Βαρδινογιάννη). Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, θα ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα δυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και των υποδομών.

«Το στρατηγικό μας μείγμα για την ενέργεια είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενεργειακή αυτάρκεια, απεξάρτηση από τη Ρωσία και μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό  κέντρο για την Ευρώπη», σημειώνουν πηγές της Κυβέρνησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v