Τι σηματοδοτεί η απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Η απόφαση για συμπόρευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Πολιτική ίσως αποστάσεων δεν δικαιολογείται», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. Σήμερα η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Τι σηματοδοτεί η απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα προχώρησε χθες η Αθήνα, καθώς, συντασσόμενη με την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή, προχώρησε στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ως ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non gratae).

Ο περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.

«Πρόκειται στην ουσία για μια συμβολική τακτική που ακολουθεί η μεγάλη πλειοψηφία των συμμάχων μας», αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή για την τελική απόφαση των συγκλονιστικών εικόνων των νεκρών αμάχων πολιτών στη Μπούτσα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 12 Ρώσων που αποχώρησαν από τη χώρα μας, περιλαμβάνονται διπλωμάτες όλων των διαβαθμίσεων, ανάμεσα στους οποίους κορυφαίο στέλεχος της πρεσβείας στην Αθήνα και ο Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο.

Κατά κάποιες πηγές, ορισμένοι από τους διπλωμάτες που επιστρέφουν στη Μόσχα φέρονται να έχουν προχωρήσει σε δραστηριότητες που «δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», αν και στο υπουργείο Εξωτερικών τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά για το συγκεκριμένο θέμα.  

Όπως και να’ χει, η απέλαση των Ρώσων διπλωματών επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, με τη Μόσχα να απειλεί με αντίποινα, που δεν αποκλείεται να είναι αντίστοιχες απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έντονη έκφραση της ρωσικής δυσφορίας κατά της Ελλάδας σχετιζόταν με την αποστολή αμυντικού υλικού από τη χώρα μας στην Ουκρανία, κίνηση που προκάλεσε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας.

«Διαλέγουμε πλευρά»

«Πρέπει να ξέρουμε πού στεκόμαστε και πού πατάμε. Στις κρίσιμες στιγμές διαλέγουμε πλευρά, δεν είμαστε με τη Δύση, είμαστε και εμείς η Δύση. Ήταν σημαντικό να μην αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση στην Ε.Ε.», έχει πει σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιτιολογώντας την απόφασή του, επιχείρημα που ταιριάζει απόλυτα και στο ζήτημα της απέλασης των 12 διπλωματών. Αυτοί κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

«Πολιτική ίσων αποστάσεων, μετά και την αποκάλυψη των γεγονότων φρίκης που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία, δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί. Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σιώπησε, ούτε ταλαντεύτηκε μπροστά στην αδικία. Δεν θα το κάνει και τώρα», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, με μία ακόμα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να βρίσκεται προ των πυλών. Και αυτό λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες από τη χώρα μας. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και τον Ιούλιο του 2018, όταν οι ελληνικές αρχές είχαν αποφασίσει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Μεταξύ των κατηγοριών που είχε απευθύνει τότε η Αθήνα προς τους διπλωμάτες περιλαμβανόταν οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v