«Η ανατολική Μεσόγειος, ειδικά με φόντο και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει καταστεί σε κέντρο των εξελίξεων. Η Ελλάδα οφείλει να έχει και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε πάνω στην αξία γεωπολιτικού οικοπέδου μας». Με αυτές τις φράσεις, στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζει τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής μας και την ελληνική στόχευση, στον απόηχο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Ελλάδα, με τις κατάλληλες κινήσεις και επαφές, μπορεί να είναι από τις ωφελούμενες χώρες της «παρτίδας» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του μήνα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Isaac Herzog στην Αθήνα, ενώ και χθες ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο για το νέο τετ α τετ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί περισσότερο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών επιλογών, ως απάντηση στο ρωσικό φυσικό αέριο, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω κραδασμοί στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θεωρείται ως μία τέτοια περίπτωση, στην προσπάθεια της χώρας μας να μετατραπεί σε φυσική γέφυρα και κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.
Δεύτερος τερματικός σταθμός
Αλλά η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου αφορά και το φυσικό αέριο. Κατά την πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πιο γρήγορος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου είναι με υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη.
Όσον αφορά την τύχη του αγωγού EastMed στον οποίο εμπλέκονται και το Ισραήλ με την Κύπρο, όπως λένε στην κυβέρνηση, την τελική απόφαση θα λάβουν οι αγορές και όχι τα κράτη, με την Ελλάδα να παραμένει έτοιμη για όλες τις εκδοχές.
Ερώτημα εξάλλου υπάρχει και για το αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να διερευνήσει τις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης (νότια και νοτιοδυτικά) και του Ιονίου. Στόχος να υπάρξει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και να προχωρήσει στη συνέχεια η αξιοποίησή τους, εφόσον κριθεί ότι συνάδει με το δημόσιο συμφέρον.
Την ίδια ώρα, έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει το αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες για το ρωσικό αέριο με ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες το αίτημα του Ρώσου προέδρου, η Μόσχα απειλεί με διακοπή των προμηθειών αερίου και η Ευρώπη ζει με την αγωνία για τις εξελίξεις. Όσον αφορά τη στάση της χώρας μας στο ζήτημα, όπως αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Euro2day.gr, «η Ελλάδα συντάσσεται απόλυτα με την Ε.Ε. Οι συμφωνίες γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα συμβόλαια είναι σε ευρώ και δεν σπάνε. Άλλωστε, το να πληρώνουμε σε ρούβλια τον Πούτιν σημαίνει στήριξη στο νόμισμά του, κάτι που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν το θέλουμε».