Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις Μητσοτάκη στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Πώς προσέρχεται ο πρωθυπουργός στις σημερινές συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες.  Οι ελληνικές προσδοκίες για την κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μηνύματα για εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Οι θέσεις Μητσοτάκη στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Σε τρεις κρίσιμες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα συμμετάσχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, το πρωί, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη συνέχεια, το μεσημέρι, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Και στις τρεις θα επιχειρήσει να μεταφέρει στους εταίρους τις ελληνικές θέσεις, τόσο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής κρίσης.   

Άγνωστο είναι αν θα ληφθούν αποφάσεις για άμεσες πρωτοβουλίες σε κοινό επίπεδο, δεδομένων και των γνωστών «δυσκίνητων» ευρωπαϊκών διαδικασιών και των υψηλών τεχνικών εμποδίων που προκύπτουν διαρκώς, δεδομένης και της διαφοροποίησης των χωρών του Νότου από αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά το θέμα της ενέργειας και της οικονομίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι αντίστοιχες καθυστερήσεις υπήρξαν και στη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όταν -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή- χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Στη συνεδρίαση της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, συντάσσονται με την πλευρά της ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Παράλληλα, θα τονίσει την ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας, βάζοντας από τη μία πλευρά την αυτοδιάθεση, τη δημοκρατία και τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και από την άλλη, τον ωμό επεκτατισμό, τον αυταρχισμό και τον ανατολίτικο δεσποτισμό του παρελθόντος.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα

Στο πρόβλημα των ανατιμήσεων, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις προτάσεις του για την ύπαρξη ευρωπαϊκής απάντησης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπολογίζεται να κατατεθούν έως το τέλος Μαΐου), τάσσεται σταθερά υπέρ της κοινής προμήθειας αερίου και LNG σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να σταματήσει σταδιακά, το συντομότερο δυνατόν, η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Παραπέμπει δηλαδή σε έναν αντίστοιχο τρόπο με τον οποίο έγινε η προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας.

Θα επαναφέρει δε τις προτάσεις του για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου και για δραστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των αγορών, με απώτερο στόχο την αναζήτηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την κατάρτιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου, που συνδυάζει άμεσες πρωτοβουλίες με την πιο μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση των όποιων εθνικών επιφυλάξεων, βήμα βήμα», σημείωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Και το πρώτο βήμα το οποίο μπορεί να γίνει, όπως είπε, είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία πολιτική την οποία η χώρα μας υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Donald Tusk, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα ζητήματα της ενέργειας, καθώς και για τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου στο ΕΛΚ. Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v