Το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει στον… πάγο τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης, εκπέμπουν το Μέγαρο Μαξίμου και κορυφαίοι υπουργοί.
Ειδικά τώρα που ο ανέκαθεν πεπερασμένος δημοσιονομικός χώρος έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο λόγω των μέτρων στήριξης για την κοινωνία, όπως σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη προώθησης της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο εφικτή η τόνωση της οικονομίας μας, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί -στο μέτρο του δυνατού- και η αλλαγή της ατζέντας του δημοσίου διαλόγου, στον οποίο κυριαρχούν η ακρίβεια και οι υπέρογκες ανατιμήσεις στην αγορά.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρά να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο. Μάλιστα, έκανε λόγο για 250 νομοθετικές παρεμβάσεις – μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2019, ενώ εκτίμησε πως «αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023».
Αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι οι ειρηνικές επαναστάσεις». Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι μια βαθιά μεταρρυθμίσιμη χώρα, όταν υπάρχουν μια σειρά από συνθήκες όπως η πολιτική βούληση, οι άνθρωποι στο πεδίο οι οποίοι μπορούν να υλοποιήσουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές και βέβαια να είναι αυτές οι αλλαγές ένα κοινωνικό αίτημα».
Μεγαλύτερη δοσολογία
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κυριαρχήσει στην κυβερνητική ρητορική το επόμενο διάστημα, με ολοένα και μεγαλύτερη δοσολογία όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Μέσα από ένα τέτοιο πλέγμα, λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα εντός και εκτός των συνόρων, αλλά και στις αγορές.
Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν εμφατικά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο BB (high) από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar, ο οποίος στην ανακοίνωσή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και επιμένει χωρίς παρεκκλίσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση».
Πέρα πάντως από την προβολή του δικού τους έργου, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιμείνουν στην κλιμάκωση της κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την «στείρα αντιπολιτευτική πολιτική του ‘’όχι σε όλα’’», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, θα συμπεριλάβουν και το εκλογικό δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», στις οποίες (περιπέτειες) -όπως λένε- θα επιστρέψει η χώρα εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ανακτήσει τον πρωθυπουργικό θώκο.
Δεν είναι τυχαία η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον επικεφαλής της, εγκαλώντας τους για «κατασκευή προπαγάνδας και δημιουργίας μύθων» και… προειδοποιώντας για τους «κινδύνους» μιας επανάληψης της ιστορίας, όπως το 2015. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βίωσαν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες των αφελών και ανεύθυνων πολιτικών του κ. Τσίπρα το 2015, όταν η χώρα είχε φτάσει μια ανάσα από την έξοδο από τα μνημόνια», ανέφερε, διαπίστωσε την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ξανά τις ίδιες συνθήκες, ωστόσο -όπως είπε- «ο λαός έχει πια γνώση και βιώματα, του τι σημαίνει διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Η προεκλογική περίοδος -έστω και ατύπως- έχει ξεκινήσει και οι μεγαλύτερες εντάσεις, ως φαίνεται, βρίσκονται μπροστά…