Ήταν μια διαφορετική συνάντηση η χθεσινή από τις τρεις προηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τριετία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στην εικόνα (χαμόγελα, χαλαροί διάλογοι, έλλειψη αυστηρού πρωτοκόλλου) όσο και στις δηλώσεις και διαρροές που ακολούθησαν του γεύματος στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Είδηση δεν προέκυψε, οι διαφορές των δύο πλευρών δεν γεφυρώθηκαν και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι υψηλοί τόνοι στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών δείχνουν να πέφτουν ελέω... Ουκρανίας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις και τα τύμπανα του πολέμου που κρούουν εδώ και τρεις σχεδόν εβδομάδες στη χώρα οδήγησαν τους δύο ηγέτες στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων τους, να... θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου και να προτάξουν αυτά που ενώνουν τις χώρες τους και όχι αυτά που τις χωρίζουν.
Αυτός άλλωστε ήταν και εξαρχής ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του συγκεκριμένου ραντεβού: Να αποκλιμακωθεί η ένταση διαρκείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μόνο καλό δεν έκανε σε καμία από τις δύο το τελευταίο διάστημα.
Πλέον, όπως τουλάχιστον συμφωνήθηκε στη χθεσινή δίωρη συνάντηση, είναι να προταχθεί η θετική ατζέντα, με τα προβλήματα πάντως να τοποθετούνται «κάτω από το χαλί», με άγνωστο τον χρόνο της επανεμφάνισής τους.
«Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων, χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του ραντεβού. Τονίζουν δε πως συμφωνήθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα».
«Σαν σύμμαχοι»
Η αίσθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας «συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία».
Επισημαίνουν μάλιστα ότι δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.
Από τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις ήταν η συμφωνία να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης. Υπό το πρίσμα αυτό, οι επόμενοι μήνες θεωρούνται σημαντικοί για τη συνέχεια και η ελληνική πλευρά αναμένει το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση να μην αλλάξει με νέες τουρκικές προκλήσεις (τις οποίες δεν αποκλείουν). Η προηγούμενη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί το 2016, ενώ είχε ανακοινωθεί να επαναληφθεί και το 2019, χωρίς όμως να προχωρήσει.
Επίσης, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των «παγωμένων» σχέσεων.
Όπως λένε στην Κυβέρνηση, το χθεσινό γεύμα μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δύο πλευρών. Το τανγκό βέβαια, όπως σημειώνει παλαιός κοινοβουλευτικός, χρειάζεται δύο και εν προκειμένω κρατά τις επιφυλάξεις του για τις όποιες εξελίξεις και τη διατήρηση του ήπιου κλίματος.