Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς προσέρχεται στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι προτάσεις του για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η μάχη «για την ειρήνη και τη νομιμότητα», σε συνδυασμό με άμεσες πρωτοβουλίες.

Πώς προσέρχεται στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις θέσεις και προτάσεις του για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Γαλλία με γεμάτη την ατζέντα του, αναζητώντας ενεργό ρόλο στις νέες προτεραιότητες που τίθενται για τη Γηραιά Ήπειρο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όσον αφορά τη μάχη «για την ειρήνη και τη νομιμότητα», σε συνδυασμό με άμεσες πρωτοβουλίες.

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την πολεμική ένταση στην Ουκρανία σχετίζεται με την περιχαράκωση περιφερειακών ζωνών ασφάλειας στην Ευρώπη, την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών, καθώς και της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Παράλληλα, εκτιμά πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει ως προτεραιότητα την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης σειράς κρατών-μελών και την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

«Είναι η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες -το τονίζω, σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα- οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, αλλά και μέτρα άμεσης δράσης», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, υποστηρίζοντας την ανάγκη παρέμβασης της πολιτικής και της επαναφοράς των αγορών ενέργειας στον πραγματικό ρόλο τους.

Λίγο πριν από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, πρότεινε μια πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, «χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία».

Κοινή απάντηση

Παράλληλα, είδε την πρότασή του για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις να περιλαμβάνεται στα Συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, με την πρόβλεψη σύστασης ενός ειδικού ταμείου, στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης. Τις δύο αυτές προτάσεις, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει μπροστά στους ομολόγους του, εκτιμώντας πως η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθούν το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό φυσικό αέριο και γενικά από τις πηγές υδρογονανθράκων.

Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει την πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ταχύτερη είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, τις οποίες χαρακτηρίζει «μακράν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας», στο πλαίσιο μιας νέας ευρωπαϊκής αντίληψης την οποία θα κληθεί να οικοδομήσει η Ε.Ε., ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος που ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται, κυρίως από γυναικόπαιδα στην Ουκρανία. «Όπως όλη η Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες που καταφεύγουν από τον πόλεμο», τόνισε πρόσφατα. Ειδική δε αναφορά θα κάνει στις ΜΚΟ που στήριξαν μέχρι σήμερα τους προερχόμενους από την Τουρκία πρόσφυγες, καλώντας τες να πράξουν το ίδιο και με τους εκτοπισμένους από τις κατοικίες τους Ουκρανούς.

Επιπλέον, κατά πληροφορίες, θα υπογραμμίσει τη στήριξη της Ουκρανίας από την Ελλάδα, που αποδείχθηκε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού. Σε ό,τι αφορά το αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πάντως, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η ενταξιακή προοπτική είναι μια διαδικασία, η αξιοπιστία της οποίας δεν πρέπει να υπονομευθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v