Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το… μενού στο κυριακάτικο γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Έμφαση στα περιφερειακά ζητήματα και στην αποκλιμάκωση της έντασης. Οι τουρκικές αιτιάσεις δεν μπαίνουν σε κανένα διάλογο, το μήνυμα του Μαξίμου. Το αλλαγμένο τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ο αναθεωρητισμός.

Το… μενού στο κυριακάτικο γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όμως «έκπτωση στις θέσεις μας», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο -επιβεβαιωμένο πλέον- ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδιώξει την εκ βαθέων συζήτηση για τις διαφορές των δύο χωρών (άλλωστε η μόνη διμερής διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ), καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει εκ των προτέρων σε αδιέξοδο τις όποιες θετικές προοπτικές θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αντίθετα, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα επιδιωχθεί ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά θέματα και στις κοινές προκλήσεις, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου που διαπερνά τις δύο χώρες.

«Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο με θετική διάθεση, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας -θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, «οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα».

Τουρκικές προκλήσεις

Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών ήταν τον προηγούμενο Ιούνιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου -όπως είχε ειπωθεί- «έσπασε ο πάγος» μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν δεν υπάρξει επαφή ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Ερντογάν τώρα που αλλάζει το τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, πότε θα υπάρξει;», διερωτήθηκε η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ). «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία υπάρχει ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουν οι θέσεις της Ελλάδας. Το να πέσουν οι τόνοι είναι προς όφελος όλων των πλευρών», εκτίμησε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τουρκικές αιτιάσεις είναι γνωστές, δεν μπορούν να μπουν στην ατζέντα σε κανένα επίπεδο διαλόγου. «Έχουμε απαντήσει τεκμηριωμένα και κατ' επανάληψη σε όλα τα επίπεδα, και οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές και τις υποστηρίζουμε. Η Δύση έχει καταδικάσει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει και η Τουρκία, εγκαταλείποντας τέτοιου είδους θέσεις», σημείωσε.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν 2 ώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να παραθέσει γεύμα στον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει παρακολουθήσει τις λατρευτικές εκδηλώσεις στο Φανάρι  για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που εορτάζεται την προσεχή Κυριακή, 13 Μαρτίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v