Χωρίς υψηλές προσδοκίες η νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά και πώς ετοιμάζεται να προσέλθει ο Τούρκος πρόεδρος. Έναυσμα για κατέβασμα των τόνων ελπίζει ο πρωθυπουργός. Η αναθεωρητική στρατηγική και οι προκλήσεις που «απαντώνται».

Χωρίς υψηλές προσδοκίες η νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

«Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι γνωστές. Όπως και οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές και τις παρουσιάζουμε σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα». Με αυτές τα φράσεις, κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε τις νέες τουρκικές προκλήσεις, μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, με φόντο την πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ραντεβού των δύο ηγετών, σημειώνοντας μάλιστα πως ο Τ. Ερντογάν θα θέσει όλα τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά η τουρκική πλευρά. «Ο φάκελος που αφορά την Ελλάδα είναι μεγάλος», τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Όπως όλα δείχνουν, στο γεύμα εργασίας (το οποίο επιβεβαίωσε επίσημα και η ελληνική πλευρά δια στόματος Γιάννη Οικονόμου) και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φανάρι, συμμετέχοντας στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις στις θέσεις και στη στάση των δύο πλευρών, αν και η ελληνική πλευρά ανέκαθεν τάσσεται υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Άλλωστε, αυτό επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, τόσο στην ομιλία του στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». «Παρά την ένταση και την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, δεν είμαι λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε με πίστη στα επιχειρήματά μας και τώρα πιστεύω με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις που πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου, ενώ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτησή του στην τηλεοπτική του συνέντευξη: «Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων».

Εμπόλεμες χώρες

Το τετ α τετ (το τέταρτο ανάμεσα στους δύο άνδρες από τον Ιούλιο του 2019, μετά τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες), αναμένεται να γίνει μέσα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, με  τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τη χώρα μας να έχει λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον… εισβολέα Βλαντιμίρ Πούτιν  και την Άγκυρα να επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες χώρες.

Η Αθήνα δεν τρέφει ελπίδες να αλλάξει η αναθεωρητική στρατηγική της απέναντι πλευράς του Αιγαίου, κάτι που φέρεται να αποτυπώθηκε και ακριβώς μία εβδομάδα πριν, κατά τον 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την περασμένη εβδομάδα και αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Άγκυρας, τόνισε πως όλες οι προκλήσεις απαντώνται αμέσως, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα διεθνή φόρα. «Όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, αλλά και ότι η κυβέρνησή μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος και ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης και θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v