Μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στον δυτικό τομέα της Αθήνας. Το όνομα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και επί δεκαετίες κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στο χώρο του πολιτικού Κέντρου, με τη στήριξη του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές του 2019 και ευελπιστεί να ξανακερδίσει στις προσεχείς κάλπες.
Ο πρωθυπουργός ήταν ανέκαθεν υποστηρικτής της άποψης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη στάση των ψηφοφόρων που ανήκουν στο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, η μάχη για τον οποίο σήμερα διεξάγεται μεταξύ τριών… μνηστήρων: της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που με τη νέα ηγεσία δείχνει μια αρκετά μεγάλη δυναμική.
Όπως προκύπτει, άλλωστε, και από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας, οι ψηφοφόροι που τοποθετούν τον εαυτό τους στο χώρο του Κέντρου, εκφράζουν την προτίμησή τους στο ΚΙΝΑΛ και τη Νέα Δημοκρατία περίπου σε ίδια ποσοστά, ενώ φέρεται να ακολουθεί λίγο πιο χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι, λόγω και του προδιαγεγραμμένου κλίματος πόλωσης, η συσπείρωση των παραδοσιακών (του σκληρού πυρήνα) ψηφοφόρων της κυβερνώσας παράταξης θα είναι υψηλός, το κρίσιμο ζητούμενο είναι μέχρι τις εθνικές εκλογές να έχει μπει «φρένο» στις όποιες γαλάζιες διαρροές, κυρίως προς τη Χαριλάου Τρικούπη και η περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετίζεται με αυτό.
Η Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μην απωλέσει το συγκεκριμένο πλεονέκτημα και να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία του στο χώρο που έχει προσδιορίσει ο ίδιος σε τελευταία συνέντευξή του. «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο», είχε πει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν θεωρεί πως θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία του κόμματός του σε αυτό το χώρο.
Αυτό θα το επιτύχει τόσο με την κατάλληλη επιλογή προσώπων -και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ο μοναδικός- όσο και με τις πολιτικές στήριξης της μεσαίας τάξης και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο.
Ενεργειακή κρίση
Σύμμαχο πάντως σε αυτή την προσπάθεια σίγουρα δεν έχει την ενεργειακή κρίση και τις επακόλουθες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, αλλά και τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης που έχουν βάλει «φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς. Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, περιέγραψε ως το βασικό σενάριο την παραμονή της τιμής του φυσικού αερίου στα επίπεδα αυτών των ημερών για όλη τη χρονιά, η δυσφορία της κοινωνίας είναι εμφανής, το Μέγαρο Μαξίμου το κατανοεί, ο αστάθμητος διεθνής παράγοντας ανεβαίνει ψηλά στην κυβερνητική ρητορική και αναζητούνται νέες πρωτοβουλίες με έμφαση στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες.
Αρχικά, η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό θα συνεχιστεί και εκτιμάται πως και τον Μάρτιο θα υπάρξει επιδότηση περί των 350 εκατ. ευρώ, όπως τον Φεβρουάριο, για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, αντικείμενο επεξεργασίας είναι στοχευμένες παρεμβάσεις -οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για επιπλέον στήριξη οικονομικά αδύναμων πολιτών, ενώ καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να υπάρξει συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους.
Στην Κυβέρνηση, που έχουν να συνυπολογίσουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, εκτιμούν ότι θετικά θα συμβάλλουν η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 80% των ιδιοκτητών, καθώς και η προστασία της πρώτης κατοικίας με το πάγωμα του πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων.
Επειδή πάντως γνωρίζουν ότι η λύση μόνο εντός των συνόρων δεν επαρκεί, πολλά περιμένουν και από τις Βρυξέλλες, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις. Άγνωστο παραμένει ποια μορφή και σε ποιο ύψος θα είναι αυτή η στήριξη (εφόσον οριστικοποιηθεί), αλλά και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την υλοποίησή της.
Ο κώδωνας του κινδύνου, σε διεθνές επίπεδο, κρούστηκε και από τον δείκτη πρώτων υλών του Bloomberg ο οποίος -υπό το πρίσμα των κυρώσεων στη Ρωσία- κατέγραψε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τουλάχιστον το 1960, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία τρόμαξαν την αγορά.
Την ώρα που ο σειρήνες του πολέμου δεν λένε να σιωπήσουν στην Ουκρανία, η αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία, με τις όποιες εκτιμήσεις να είναι παρακινδυνευμένες.