Το ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις δοκιμάζουν την Κυβέρνηση

«Πονοκέφαλος» στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία. «Θα διαχειριστούμε τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης», το μήνυμα Μητσοτάκη. Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια, το πλαφόν στα καύσιμα και η προστασία του εισοδήματος.

Το ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις δοκιμάζουν την Κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με μια σειρά νέων δεδομένων αλλά και σοβαρών κινδύνων βρίσκεται η Κυβέρνηση, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις παρακολουθεί στενά και, έχοντας πάρει εξαρχής θέση σε απόλυτη σύμπλευση με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δηλώνει βέβαιος για την ορθότητα της στάσης του.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη στιγμή είναι η ασφαλής επιστροφή των Ελλήνων, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες λίγο πριν από το μεσημέρι το μεγάλο και περιπετειώδες -όπως αποδεικνύεται- ταξίδι του επαναπατρισμού τους. Από την άλλη, έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στη χώρα μας Ουκρανοί πρόσφυγες για τους οποίους έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο φιλοξενίας. Ωστόσο η αβεβαιότητα του πολέμου και ο άγνωστος αριθμός αυτών που τελικά θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα αναμφίβολα φοβίζει και θέτει σε επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές.

Το κορυφαίο πάντως πρόβλημα δεν είναι άλλο από την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επακόλουθων ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα. Αναπόφευκτη και η εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε στο 6,3% τον Φεβρουάριο από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, εκτίμησε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ελλάδα σε τέσσερα επίπεδα: Πρώτον, στο εμπόριο, όπου η Ευρώπη έχει σημαντική εξάρτηση από τις δύο χώρες σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως τα σιτηρά, δεύτερον, στη μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τρίτον, στο πεδίο του ακόμα μεγαλύτερου πληθωρισμού, που θα φέρει ανατιμήσεις σε ενέργεια, λιπάσματα και σιτάρι, και κραδασμούς στον τουρισμό, και τέταρτον, στο δημοσιονομικό κόστος για την Ευρώπη, που θα αυξηθεί.

Χωρίς μεταβολές

«Υπάρχουν προφανώς και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το θέμα και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, εντός πάντα των δημοσιονομικών ορίων.

Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με τις επιδοτήσεις για τα ενεργειακά τιμολόγια για τον Μάρτιο, χωρίς να αναμένονται μεταβολές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, δρομολογείται με σχετική τροπολογία η επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή, όπως διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχιστεί με έμφαση στους πιο ευάλωτους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια προστασίας του εισοδήματος, ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και με αυτήν συσχετίζονται δύο από τα νομοθετήματα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο: Το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και αυτό για την προστασία της πρώτης κατοικίας 3.000 νοικοκυριών.

Πάντως, όπως αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η κατάσταση δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα, εφόσον δεν υπάρξει ένας ενιαίος συντονισμός από την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ένα γενναίο πλέγμα μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η κινητικότητα η οποία έχουμε αναπτύξει και εμείς και άλλες κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής βοήθειας προς τα κράτη, προς τους καταναλωτές. Θεωρώ ότι πρέπει η Ευρώπη να δείξει ανάλογη αποφασιστικότητα με αυτή που έδειξε για τις κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v