Γιατί η Ελλάδα έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Η στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν και οι «καθαρές θέσεις» που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πόσο επηρέασαν ο θάνατος των 10 ομογενών και η τοποθέτηση της ρωσικής πρεσβείας. Ο κίνδυνος να αναβιώσει ο ιστορικός αναθεωρητισμός.

Γιατί η Ελλάδα έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

«Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης της οποίας ο ιδρυτής είχε πει "Ανήκομεν εις τη Δύση", είτε σας αρέσει είτε όχι». Ήταν η φράση με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεινε την ομιλία του στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου, με αφορμή την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την επίκληση από τον Αλέξη Τσίπρα δηλώσεων Ρώσου αξιωματούχου.

Λίγες μέρες αργότερα, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, το εν λόγω ιστορικό δόγμα βρήκε έμπρακτη εφαρμογή στην απόφαση του Πρωθυπουργού να ταυτιστεί απόλυτα με τους ηγέτες των ισχυρών χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία) και των ΗΠΑ, καθώς και τις ηγεσίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρουστεί μετωπικά, δια της διπλωματικής οδού, με την ηγεσία της ομόθρησκης Ρωσίας, η οποία συνδέεται με στενούς ιστορικούς δεσμούς με τη χώρα μας. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τις εκατέρωθεν βολές να είναι ισχυρές και τους τόνους ασυνήθιστα υψηλούς.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον τραγικό θάνατο που βρήκαν 10 Έλληνες ομογενείς στην ανατολική Ουκρανία και την επακόλουθη αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Αθήνα προς το Κίεβο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη που είχε χθες το πρωί με τους στενούς του συνεργάτες, αποφάσισε την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες, στέλνοντας με δύο C-130 στην Ουκρανία, πέρα από ανθρωπιστική βοήθεια και υγειονομικό υλικό, και αμυντικό υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και συγκεκριμένα: Τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, προερχόμενα από κατασχέσεις, αντιαρματικά όπλα, τύπου RPG-18, τα οποία προμηθεύτηκε η Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται εκ των πραγμάτων αναβάθμιση της εμπλοκής μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, προκάλεσε την αντίδραση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «η Ελλάδα για μία ακόμη φορά βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».  

«Ιστορικές στιγμές»

Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, «οι στιγμές είναι ιστορικές, όπως και οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Ο Πούτιν, με τις επιλογές του, επιτίθεται εναντίον του ελεύθερου κόσμου. Απαιτούνται καθαρές θέσεις και όχι "ναι μεν αλλά", ούτε "ίσες αποστάσεις και διακριτική ουδετερότητα". Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να τοποθετηθεί με σαφήνεια και το έκανε».

Το ίδιο άλλωστε έπραξαν και πολλοί σύμμαχοί μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο των προθέσεων του κ. Πούτιν, ο οποίος επέλεξε να απειλήσει ακόμα και με τα πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή του.

Την ελληνική πλευρά ενόχλησαν ιδιαίτερα οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που -μεταξύ άλλων- υποστήριξε πως οι Έλληνες ομογενείς δεν σκοτώθηκαν από πυρά των δικών της δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε άμεσα, τονίζοντας ότι η πρεσβεία ψεύδεται και ότι υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, αποτυπώνοντας το διαμορφωμένο  κλίμα.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπως εκτιμούν στην Κυβέρνηση, η επίθεση στην Ουκρανία εγκυμονεί έναν ακόμα κίνδυνο. Την αναβίωση του ιστορικού αναθεωρητισμού, με φόντο τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας και της διαρκούς αμφισβήτησης εκ μέρους της του διεθνούς δικαίου.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας να ξαναγράψει την ιστορία και να χαράξει νέα σύνορα είναι τρομερά επικίνδυνη και μας βρίσκει απέναντι», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (Real News), ενώ ο διεθνολόγος, βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Δεν είναι αυτόματο και εύκολο να λειτουργήσει η Ρωσία ως παράδειγμα για τον Ερντογάν. Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία και οι γείτονές της, με πρώτη την Ελλάδα, δεν αποδέχονται τις νεο-οθωμανικές ορέξεις της». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v