Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδοτο στο… ράλι των τιμών αναζητά η Κυβέρνηση

Για όσο διαρκέσει η κρίση θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Επιπλέον στοχευμένες παρεμβάσεις για τους «ευάλωτους». Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. και η έκτακτη άτυπη Σύνοδος των Παρισίων.

Αντίδοτο στο… ράλι των τιμών αναζητά η Κυβέρνηση

Μία ακόμα έκτακτη κρίση καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση, αυτή τη φορά λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Και για μία ακόμα φορά θα πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, από τη μία ανοίγοντας τα δημόσια ταμεία για τη στήριξη της κοινωνίας και από την άλλη μέχρι εκεί που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.  

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, κατά δήλωση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή: «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο για τις επόμενες κινήσεις.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε όμως να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια», σημειώνει κυβερνητική πηγή, υπογραμμίζοντας τις έντονες πιέσεις που υφίστανται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υπό τα νέα δεδομένα. Παραπέμπει χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση Μακρόν, ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει» και «πρέπει να προετοιμαστούμε» και εκφράζει την προσδοκία για άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στήριξης των οικονομιών, σε συνέχεια της πρότασης Μητσοτάκη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι για την αποδοχή των θέσεων του πρωθυπουργού από τους ομολόγους του, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου. Ζητούμενο βέβαια είναι ο χρόνος υλοποίησης της απόφασης, ακόμα και αν αυτή γίνει τελικά αποδεκτή, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η κουβέντα περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο και ενώ οι ανάγκες των πολιτών είναι ορατές και μεγάλες.

Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, ουσιαστική συζήτηση για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μπορεί να ξεκινήσει στην έκτακτη άτυπη Σύνοδο των Παρισίων στις 10 και 11 Μαρτίου, αντί της τακτικής Συνόδου Κορυφής της 24ης  και 25ης Μαρτίου.  

Νέες απαιτήσεις

Μέχρι τότε, πάντως, όπως αναγνωρίζουν στην Κυβέρνηση, προφανώς και θα πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις νέες απαιτήσεις, που δεν είναι καθόλου μικρές. Και αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές στα καύσιμα και ευρύτερα, το σύνολο των προϊόντων της αγοράς, το κόστος των οποίων έχει εκτοξευτεί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η παρεχόμενη στήριξη των πολιτών σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι ανατιμήσεις. Παράλληλα, όπως λένε, επειδή υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται και επιπλέον στήριξη, πέραν αυτής της οριζόντιας, θα γίνουν και στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς όμως ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το ύψος και η έκτασή τους.

«Όσο περισσότερα περιθώρια μας δοθούν, τόσο περισσότερο θα αξιοποιηθούν για τον κόσμο», τόνισε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε: «Ο κόσμος που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ο κόσμος που είναι ο πιο ευάλωτος εισοδηματικά έχει να περιμένει στήριξη το επόμενο διάστημα, ουσιαστική, που θα πιάσει τόπο. Τα μέτρα που θα πάρουμε πρέπει να είναι τέτοια, που να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν θα είναι μικρή περίμετρος. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή στήριξη που ζητά ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας ζητά τη συγκρότηση ενός Ταμείου (α λα Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία), που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα από το Χρηματιστήριο των Ρύπων και θα έχει στη διάθεσή του, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές. Ταυτόχρονα, σημαντικό θεωρεί ο πρωθυπουργός να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v