Η στρατηγική Μητσοτάκη στις επαφές σε Βρυξέλλες και Μόναχο

Πώς ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση με τον Abdel Fattah al-Sisi. Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη Ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Κρίσιμη επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα.

Η στρατηγική Μητσοτάκη στις επαφές σε Βρυξέλλες και Μόναχο

Αναβαθμισμένο πολυεπίπεδο ρόλο για την Ελλάδα αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των διεθνών επαφών που έχει τα τελευταία 24ωρα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Από τη μία, τα τύμπανα του πολέμου που συνεχίζουν να κτυπούν στην Ουκρανία και από την άλλη, η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, έχουν προκαλέσει έντονη κινητικότητα στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- διπλωματική σκακιέρα και ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δηλώσει παρών σε αυτή τη διαδικασία.  

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. - Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου και στον στρατηγικό της χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την εμφάνιση της χώρας μας ως εναλλακτικού ενεργειακού κόμβου μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν απόλυτη προτεραιότητα την υλοποίηση του εγχειρήματος μεταφοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από τον ήλιο, από τη «μαύρη ήπειρο» στη «γηραιά ήπειρο». Την παρακολούθησή του θα αναλάβουν τα επιτελεία τους, ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων με τη συμμετοχή και των ιδίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προστιθέμενη αξία της ελληνοαιγυπτιακής προσπάθειας και της διμερούς συνεργασίας δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια αλλά το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας για το κλίμα ανάμεσα στις δύο ηπείρους.

Κυβερνητικές πηγές προσδίδουν και έντονη γεωπολιτική διάσταση στη συμμαχία με την Αίγυπτο, μετά και τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις. Οι ενισχυμένοι δεσμοί με τη συγκεκριμένη χώρα, όπως και με το Ισραήλ, θεωρούνται κομβικοί για τη διαμόρφωση υπέρ της Ελλάδας των αναγκαίων συσχετισμών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η Άγκυρα έχει εκδηλώσει την επιθυμία να επαναπροσεγγίσει τις δύο χώρες και ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις σε βάρος μας.

Αισιόδοξα μηνύματα

Όσο για τη σχέση της Ελλάδας με χώρες της Αφρικής, όπως αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια έναρξης της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής και τις σχετικές επαφές του κ. Μητσοτάκη,  από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «είναι μια χώρα η οποία γειτνιάζει με την Αφρική, είναι μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία δεν βαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική».

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Μόναχο για να μετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Εκεί θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Christine Lambreht και συντονιστή τον Ivan Krastev, ενώ, στο περιθώριο της Διάσκεψης, έχει προγραμματίσει σειρά επαφών πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εξάλλου σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. Εκεί, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημαντική παράμετρος, το γεγονός ότι στην Ουκρανία κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής, κάτι που έχει προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική διπλωματία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v