Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Πού αποδίδει η Αθήνα την εκτός ορίων ρητορική της Άγκυρας και ποια η απάντησή της. Η ενημέρωση του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία. Κανονικά ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Δεν αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά η νέα πρόκληση των Τούρκων, δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.  

Σχεδόν καθημερινά, είτε ο Ταγίπ Ερντογάν είτε οι υπουργοί του, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης συναγωνίζονται στην επιθετικότητα κατά της χώρας μας, με ρητορική που συχνά ξεφεύγει των ορίων και της… λογικής, σύμφωνα με τον χαρακτηριστικό σχολιασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δύο παράγοντες αποδίδει η ελληνική διπλωματία τη συγκεκριμένη τακτική των Τούρκων αξιωματούχων. Από τη μία, στην ενόχληση της Άγκυρας για τις τελευταίες κινήσεις της χώρας μας σε γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία - ΗΠΑ και την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Από την άλλη, στα πολλά εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία, με κορυφαίο αυτό της οικονομίας, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι η χώρα διανύει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εξαιτίας της οποίας μπορεί να αποδοθεί η πλειοδοσία των υψηλών τόνων κατά της Ελλάδος εκ μέρους της γείτονος.   

Η Αθήνα έχει ενημερώσει τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τις θέσεις της σχετικά με τις τουρκικές αιτιάσεις, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι παραμένει σταθερά  προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως θα απαντά σε κάθε πρόκληση της απέναντι πλευράς, όπως έκαναν χθες το υπουργείο Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.  

«Θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα»

Στην περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να διεθνοποιήσει το θέμα των νησιών, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση, ο κ. Ερντογάν θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ που έχει υπογράψει και η Τουρκία. Άλλωστε, η στρατικοποίηση των νησιών καθίσταται επιβεβλημένη, ιδίως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974», δήλωσε σχετικά (στον ΣΚΑΪ) ο καθηγητής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, ενώ  συνάδελφός του, διεθνολόγος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Τάσος Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για «τις γνωστές έωλες και ανιστόρητες θέσεις που κατά καιρούς η Τουρκία παρουσιάζει. Δεν εδράζονται σε καμία διάταξη του διεθνούς δικαίου. Είναι εντελώς παράλογες. Και η Ελλάδα, δοθείσης ευκαιρίας, τις αποδομεί μία προς μία, με ισχυρά επιχειρήματα, χωρίς καμία έκπτωση από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα».

Παρά το κλίμα αυτό, το προσεχές διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ασφαλώς υψηλές προσδοκίες. Άλλωστε, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, οι διερευνητικές δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση διάλογο, αλλά μια συζήτηση καταγραφής θέσεων και απόψεων, χωρίς καν να διατηρούνται πρακτικά.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για νέο διπλωματικό μαραθώνιο στο εξωτερικό, καθώς, μετά τη χθεσινή επίσκεψη στην Κροατία, κατά το επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιήσει τέσσερα ταξίδια εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, την προσεχή Τετάρτη θα επισκεφθεί το Βελιγράδι (είχε αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 28 Ιανουαρίου επίσκεψη) και την επομένη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής. Αμέσως μετά, την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στο Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη για τη Ασφάλεια, παρουσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ενώ την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί τη Ρουμανία, σε συνέχεια της… εκστρατείας του στα Βαλκάνια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v