Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιστήμονες προειδοποίησαν, η κυβέρνηση τους αγνόησε

Συνταγογράφηση των τεστ, τηλεργασία, νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία, οι βασικές προτάσεις. Η ειρωνεία Γεραπετρίτη στον Τσίπρα. Μείωση στα 40 ευρώ των PCR για 15 ημέρες προτείνει το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιστήμονες προειδοποίησαν, η κυβέρνηση τους αγνόησε

Στη διενέργεια των τεστ που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, τόσο σε υγειονομικό όσο και οικονομικό (για τους πολίτες) επίπεδο, καθώς και στο πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, εστιάζει η αντιπολίτευση.

Τον χορό σέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με σκληρές παρεμβάσεις για τις «ντροπιαστικές εικόνες στις ουρές για τα τεστ και το πλιάτσικο σε βάρος της κοινωνίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Το στοιχείο που προβάλλουν ιδιαίτερα τα στελέχη του κόμματος είναι η απουσία στοιχειώδους προετοιμασίας της κυβέρνησης για την τροπή της πανδημίας παρά τις έγκαιρες, επίμονες και δημοσίως διατυπωμένες προειδοποιήσεις επιστημόνων.

«Την ημέρα της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό, στην επίκληση αυτών των προειδοποιήσεων από τον Αλέξη Τσίπρα και στην επισήμανσή του πως έρχεται νέο κύμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον ειρωνεύτηκε, από το βήμα της Βουλής, ότι παριστάνει τον μάντη», υπενθυμίζουν.

«Το θέμα είναι ότι αγνόησαν τους επιστήμονες, προχώρησαν σε άλλο ένα αλαλούμ με τα τεστ και τη χρονική εφαρμογή των ‘μέτρων’ εν μέσω εορτών… και διακοπών, για να βρεθούν τώρα να παρακολουθούν τις δεκάδες χιλιάδες κρούσματα χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης», καταλήγουν.

Ειδικά για τα τεστ, το κλίμα, όπως λένε στελέχη του κόμματος, βάρυνε ακόμα περισσότερο για την κυβέρνηση μετά τον δημόσιο… καβγά ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και στους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Γιώργο Πατούλη (ΙΣΑ) και Θανάση Εξαδάκτυλο (ΠΙΣ), στους οποίους απέδωσε την ευθύνη για την τιμολόγηση των μοριακών τεστ στα 60 ευρώ. Κατηγορία που δεν αποδέχθηκαν οι δυο τους, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι την τιμολογιακή πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση…

Η αξιωματική αντιπολίτευση μένει σταθερή στη θέση που προβάλλει από την αρχή της πανδημίας για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (PCR), καθώς:

  • Είναι αδύνατον για μία τετραμελή οικογένεια, για παράδειγμα, να καταβάλλει συχνά-πυκνά το ποσό των 240 ευρώ για μοριακό τεστ ή των 200 ευρώ, εάν η τιμή τους μειωθεί στα 50 ευρώ, όπως αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο κ. Γεωργιάδης.
  • Τα μοριακά τεστ καθίστανται υποχρεωτικά, καθώς τα self-tests και τα rapid tests βγάζουν συχνά ψευδή αποτελέσματα σε αυξανόμενο ρυθμό, είτε εμφανίζονται αρνητικά είτε (ακόμα και) θετικά.
  • Οι δημόσιες δομές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις (επίσης αυξανόμενες) ανάγκες, με πολίτες να περιμένουν επί ώρες στις ουρές ακόμα και με συμπτώματα της νόσου. Δεδομένου ότι στρέφονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα «όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη», ως μοναδική λύση προβάλλεται η συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από τα ταμεία, ώστε να μην επιβαρύνονται το μεγάλο κόστος.

Επ' αυτού, σημειώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται πιο συντηρητικό στις προτάσεις του, καθώς δεν μιλά για συνταγογράφηση αλλά για μείωση των τιμών των τεστ και, μάλιστα, για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του: «Προτείνουμε την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης».

Αρμόδια πηγή του κόμματος, που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί μεγαλύτερη μείωση αφού πρόκειται για ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα), ωστόσο πρόσθεσε ότι «επιφυλάσσεται το κόμμα να δει το θέμα της συνταγογράφησης».

Ο «δεκάλογος» για το άνοιγμα των σχολείων

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανήκει η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να αποσυμφορηθούν τόσο οι χώροι εργασίας όσο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τα τελευταία, βεβαίως, επαναφέρει τις πάγιες θέσεις του για επίταξη ιδιωτικών οχημάτων (π.χ. τουριστικών) ή και στρατιωτικών, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να αντιμετωπισθεί ο συνωστισμός «αφού η κυβέρνηση δεν προχώρησε, ούτε τώρα, στην αγορά λεωφορείων και στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να τα κινήσει».

Ως προς το θέμα των σχολείων, η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα «να ανοίξουν τη Δευτέρα ή να παραμείνουν κλειστά;» είναι «να ανοίξουν με ασφάλεια», δεδομένου ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι μολύνσεις στην ηλικία 0-17 ετών έχουν αυξηθεί κατά 165%.

Θεωρώντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η αλλαγή του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου που ορίζει ότι για να κλείσει μία τάξη πρέπει να προσβληθεί ταυτόχρονα το 50%+1 των μαθητών, ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης παρουσίασε χθες τον «δεκάλογο» των μέτρων που πρέπει να ληφθούν όχι μόνο για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές τη νέα φάση ανασφάλειας που προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Τα δέκα μέτρα είναι:

  1. Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
  2. Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.
  3. Κατάργηση της ρύθμισης 50%+1 νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας.
  4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν.
  5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών.
  6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ.
  7. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν.
  8. Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την Όμικρον σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  9. Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.
  10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την -απευκταία- πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση-κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v