Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο πακέτο σκληρών μέτρων και τα επόμενα βήματα

Προβληματισμός για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την καθυστέρηση εξαφάνισης της μετάλλαξης «δέλτα». Το κρίσιμο επόμενο δεκαπενθήμερο και το στοίχημα με τα σχολεία. «Οι συνθήκες και όχι η Κυβέρνηση επέβαλλαν τα νέα μέτρα», διαμηνύει το Μαξίμου. Ολο το ΦΕΚ με τα μέτρα. Σε ισχύ έως 16 Ιανουαρίου.

Το πρώτο πακέτο σκληρών μέτρων και τα επόμενα βήματα

Οι πληροφορίες τελικά επαληθεύτηκαν και η επίσπευση του πρώτου -μετά από καιρό- πακέτου σκληρών μέτρων ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και εφαρμόζεται ήδη από τις 6 το πρωί. Το πιο βαρύ φορτίο καλούνται να κουβαλήσουν οι εμπλεκόμενοι με την εστίαση και τη διασκέδαση, οι οποίες θα κλείνουν πλέον τα μεσάνυχτα -με εξαίρεση την παραμονή Πρωτοχρονιάς που θα μείνουν ανοιχτές έως τις 2 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται πλέον και η μουσική.

Οι επιχειρηματίες των δύο κλάδων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς την τρέχουσα περίοδο ευελπιστούσαν να δουλέψουν και να βγάλουν τα «σπασμένα» του υπόλοιπου έτους, εκφράζοντας πια τον φόβο για νέα λουκέτα στην αγορά.  

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και χθες υπήρξε νέο αρνητικό ρεκόρ με 28.828 (!) νέα κρούσματα, 72 θανάτους και 620 διασωληνωμένους. Κρίσιμο χαρακτηρίζουν στην Κυβέρνηση το επόμενο δεκαπενθήμερο, όταν θα έχει αποτυπωθεί και η εικόνα των εορτών που διανύουμε και ενώ η μετάλλαξη «όμικρον» συνεχίζει την επέλασή της. Ξεκάθαρο τοπίο για το ποσοστό που έχει αυτή εισχωρήσει στην κοινωνία δεν υπάρχει ακόμα, ωστόσο το γεγονός ότι συνυπάρχει με την μετάλλαξη «δέλτα», προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Και αυτό, διότι η επιθυμητή αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από το προηγούμενο κύμα δεν έχει έρθει ακόμη, όπως ανέμεναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, και ενώ θεωρείται δεδομένη η νέα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού.  Και μόνο το γεγονός ότι χθες οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στις 413, κρούει (πιθανώς) τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια.

Στην Κυβέρνηση ελπίζουν να επιβεβαιωθεί η πρώτη αίσθηση που υπάρχει για την «όμικρον», ότι δηλαδή δεν προκαλεί βαριά νόσηση, υποστηρίζουν ότι το ΕΣΥ αντέχει αυτή τη στιγμή και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μόλις υποχωρήσει εντελώς η μετάλλαξη «δέλτα», η πίεση στο σύστημα υγείας θα μειωθεί περαιτέρω. Από την άλλη, πολλά θα κριθούν και από τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς εφόσον συνεχιστούν τα θηριώδη νούμερα μολύνσεων, όσο ελαφριές και αν είναι αυτές σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα θέσουν σε νέα δοκιμασία την πολύπαθη δημόσια υγεία.

«Θέματα πρωτοκόλλου»

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα πλέον είναι τα σχολεία, με τις γνώμες να διίστανται, με δεδομένο ότι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ- κατά την εβδομάδα 20 - 26 Δεκεμβρίου, την εβδομάδα που έκλεισαν τα σχολεία για γιορτές, καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα κορονοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών. Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε χθες (στο MEGA) ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στην ώρα τους (10 Ιανουαρίου), αλλά μέχρι τότε, ενδεχομένως να επικαιροποιηθούν «κάποια θέματα του πρωτοκόλλου», ωστόσο στο τραπέζι των συζητήσεων -ακόμα και μέσα στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας- έχουν τεθεί οι προτάσεις καθυστέρησης του ανοίγματος κατά μία εβδομάδα, για τις 17 Ιανουαρίου, καθώς και η διενέργεια rapid test από τους μαθητές πριν από την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες. Προσεκτική ήταν η διατύπωση και του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα. Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, (στον ΣΚΑΪ), πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι ειδικοί που θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους», σημείωσε, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, εξ ου και οι αναγκαίες προσαρμογές», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα «δεν επιβλήθηκαν  από κυβέρνηση, αλλά από τις συνθήκες της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης ‘’όμικρον’’». Με την πολιτική που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε εφικτή η… διάσωση των Χριστουγέννων, αυτή ήταν η βούληση και για την Πρωτοχρονιά, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό εκ των πραγμάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τις κατηγορίες ότι κινείται «μπρος – πίσω» όσον αφορά τις αποφάσεις για επιπλέον περιορισμούς και προσδοκούν να επιβεβαιωθούν στα μέσα Ιανουαρίου οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωση της πίεσης και την φθίνουσα πορεία της πανδημίας.

Από την άλλη, πάντα έτοιμο προς εφαρμογή -ανάλογα και με τις εξελίξεις- είναι το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού του πληθυσμού. Όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, θα επανεκτιμηθεί τόσο το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (ίσως οι άνω των 50 ετών να έχουν σειρά) όσο και τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Το ωράριο λειτουργίας της διασκέδασης και της εστίασης θα είναι μέχρι τις 24:00 το βράδυ. Θα επιτρέπεται διασκέδαση και εστίαση μόνο για καθήμενους σε τραπέζι 6 ατόμων χωρίς ορθίους, ενώ θα απαγορεύεται πλήρως και η μουσική.
  2. Ειδικά για το βράδυ του ρεβεγιόν της 31/12 προς 1/1 της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00 το πρωί, αλλά όλες οι υπόλοιπες απαγορεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθημένων, της απαγόρευσης ορθίων και της απαγόρευσης μουσικής, θα ισχύουν κανονικά.
  3. Αυξάνεται το ποσοστό τηλεργασίας στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 50%.
  4. Επιβάλλεται η χρήση μασκών αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας, πέρα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπεραγορές σούπερ μάρκετ, πλέον και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.
  5. Όσον αφορά τα γήπεδα, επιτρέπεται η χωρητικότητα έως 10% της συνολικής χωρητικότητας και έως 1.000 άτομα.

* Δείτε όλο το ΦΕΚ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v