Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικά διλήμματα και αναζήτηση «λύσεων» με το νέο έτος

Νέα ανάλυση Γεραπετρίτη: Τι θα συμβεί με παραίτηση πρωθυπουργού χωρίς προκήρυξη εκλογών, υπενθυμίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου. ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές. ΚΙΝΑΛ: Δεν ζητάμε κάλπες αλλά είμαστε έτοιμοι αν στηθούν.

Πολιτικά διλήμματα και αναζήτηση «λύσεων» με το νέο έτος

Δύο ειδήσεις την παραμονή των Χριστουγέννων, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, προκάλεσαν ερωτήματα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ενώ οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να φουντώνουν.

Η πρώτη αφορά το εύρημα της δημοσκόπησης που διενήργησε η ProRata (για λογαριασμό του tvxs.gr) ότι το 44% των πολιτών συμφωνεί με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, όπως το διατύπωσε το προηγούμενο Σάββατο από το βήμα στη Βουλή, με αφορμή την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, «παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές».

Η δεύτερη προκύπτει από την επιμονή του υπουργού Επικρατείας (και ισχυρού παράγοντα του Μαξίμου) Γιώργου Γεραπετρίτη να εστιάζει στο τι θα συμβεί εάν απλώς παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης («θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και θα αναδείξει νέο πρωθυπουργό»), τονίζοντας: «Παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτοδικαίως και παραίτηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή».

Ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε αυτή τη θέση απαντώντας στον κ. Τσίπρα, όταν τον διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής εκείνη την ημέρα (του Προϋπολογισμού) και την ανέλυσε εκ νέου σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της 24ης Δεκεμβρίου. Που σημαίνει ότι δεν είπε τα παραπάνω «εκ παραδρομής», λόγω της φόρτισης που προκάλεσε το αίτημα Τσίπρα, αλλά επειδή δίνει έμφαση στο πρώτο συνθετικό του αιτήματος: παραίτηση πρωθυπουργού.

Για να γίνει, δε, απολύτως κατανοητός, σημείωσε στο άρθρο: «Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου».

Σε λιγότερη έκταση, πάντως, εξηγεί ότι μπορούν να γίνουν και εκλογές στην περίπτωση που η κυβέρνηση «ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Οι πρώτες ερμηνείες…

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν τη (διπλή) παρέμβαση Γεραπετρίτη ως «ισχυρή ένδειξη ότι κάποιοι κύκλοι αναζητούν λύσεις» αποφυγής των πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που κριθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει «ως έχει». Όπως σημειώνουν, η επίκληση της παραίτησης Παπανδρέου και του σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ) με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο δεν έγινε τυχαία, ωστόσο η επανάληψη εκείνης της λύσης προϋποθέτει: πρώτον, να παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης και, δεύτερον, να βρεθεί κόμμα που θα συμπράξει κυβερνητικά με τη ΝΔ «με άλλον πρωθυπουργό».

Προς το παρόν, καμία από τις δύο προϋποθέσεις δεν φαίνεται ότι υπάρχει, ενώ (κατά τα ίδια στελέχη) θεωρείται «τουλάχιστον αυτοκτονική» η συνδρομή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε μία τέτοια προσπάθεια και γι' αυτό, πέραν της ουσίας, «αποκλείεται».

Από την πλευρά της (νέας) Χαριλάου Τρικούπη, κορυφαία στελέχη της περιορίζουν τη συζήτηση στο γιατί ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές εν μέσω πανδημίας, παρότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα το απέφευγε «ακριβώς εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών». Σε κάθε περίπτωση, περιορίζονται να δηλώνουν «έτοιμοι ακόμα και για κάλπες» (με τον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη να δρομολογεί νέες περιοδείες ανά τη χώρα), ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «εμείς δεν θα ζητήσουμε πρόωρες εκλογές».

Τα ευρήματα της ProRata ωστόσο προκαλούν προβληματισμό σε όλα τα κομματικά επιτελεία και, εν προκειμένω, της Χ. Τρικούπη. Κι αυτό διότι από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα για εκλογές σε ποσοστό 42%, ενώ δηλώνουν υπέρ τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους που τοποθετούνται ιδεολογικά στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. (Το ακριβώς αντίθετο, φυσικά, εμφανίζεται στους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς).

Το ενδιαφέρον στοιχείο αφορά τη στάση όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ: μόλις το 20% στηρίζει το αίτημα Τσίπρα για εκλογές. Όμως, όπως παρατηρούν στελέχη του, «ακόμα και το 20% δεν θεωρείται αμελητέο ποσοστό για τα δεδομένα του κόμματος».

Η ακρίβεια «γονατίζει» και τα διλήμματα έρχονται

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι επίδραση θα έχουν στους πολίτες «αυτά που φέρνει μαζί του το νέο έτος».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα της πανδημίας προστίθεται ήδη εδώ και μήνες η οργή από το διαρκώς εντεινόμενο κύμα ακρίβειας: «Οταν οι λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης έχουν εκτιναχθεί και ο πολίτης ακούει ότι έρχονται νέες αυξήσεις, πώς πρέπει να νιώσει;» λένε πηγές του κόμματος. Με την παρατήρηση ότι «η πανδημία της ακρίβειας» δεν χωρίζει τον πληθυσμό… σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ούτε αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση ότι οι τιμές στην ενέργεια είναι «ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Επ' αυτού, μάλιστα, παραπέμπουν στη σχετική απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του (στο Star): «Ν αι, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, αλλά σε κάποιες χώρες μειώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σε άλλες αυξάνουν σημαντικά τους μισθούς ή κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στους παρόχους, εδώ τι κάνει η κυβέρνηση;».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «η ώρα των μεγάλων διλημμάτων πλησιάζει και η κάθε πολιτική δύναμη θα κληθεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση». Προς το παρόν, παραμένουν στην πρόσκληση-πρόκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις για συνεργασία. Και στη θέση, ειδικά για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ότι «ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ένα μόνο μέτωπο υπάρχει, αυτό απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v