Με την αποπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας «το 'πε και το 'κανε»: δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή η αλλαγή ατζέντας, όταν η κυβέρνηση βρίσκεται «ζορισμένη», από βουλευτή που προτάσσει το θυμικό του και… «κλωτσάει την καρδάρα».
Δεν είναι τυχαίο ότι συγκαλεί το Πολιτικό Κέντρο νωρίς το πρωί σήμερα, με θέμα τις εξελίξεις και επίκεντρο τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που «έχει στείλει το Μαξίμου στο καναβάτσο».
Επιπλέον, απέδειξε αυτό που το κόμμα του προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή δεν θα κάνει «τυμβωρυχική αντιπολίτευση» αντίστοιχη με της ΝΔ, που έστησε όλο το προεκλογικό της αφήγημα στο «κάψατε 100 ανθρώπους στο Μάτι» και «ξεπουλήσατε τη Μακεδονία για τις συντάξεις».
Σε πείσμα, σύμφωνα με συνεργάτες του, της κατηγορίας περί αριστερού λαϊκισμού που του απευθύνει η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανιστεί η ίδια «ιδιοκτήτρια της κεντρώας σοβαρότητας», παρότι ασκεί σκληρή δεξιά και ακροκεντρώα πολιτική.
Ο κ. Τσίπρας έγινε έξαλλος όταν πληροφορήθηκε στις Βρυξέλλες, που βρισκόταν για τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τι είχε συμβεί στην Ολομέλεια με το «ξέσπασμα» του κ. Κουρουμπλή. Συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει άλλωστε για το «πάρτι» που είχε στηθεί από κυβερνητικούς βουλευτές στη Βουλή, επειδή νόμιζαν ότι το εν λόγω «ξέσπασμα» ήταν αρκετό για να αλλάξει την ατζέντα και να ελαφρύνει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στο Μαξίμου, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα.
Όπως αναφέρουν πηγές, «το πάρτι χάλασε» αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τελεσίγραφο Τσίπρα προς τον κ. Κουρουμπλή («ή ανακαλείς τη φράση "είστε δολοφόνοι" ή διαγράφεσαι») και διαλύθηκε όταν, λίγα λεπτά μετά, ανακοινώθηκε η διαγραφή του.
Η απόφαση ήταν μονόδρομος, καθώς ο βουλευτής αρνήθηκε να αποδεχτεί τη διαφορά ανάμεσα στο «η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ είναι δολοφονική» με το «είστε δολοφόνοι», όταν μάλιστα το είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Παρότι μετά το τελεσίγραφο, στη συζήτηση που είχε με τη γραμματέα της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη έδειξε να συμφωνεί με την ανάγκη ανασκευής, «την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και έμεινε στο βουλευτικό έδρανο σιωπηλός για περίπου μισή ώρα. Στο διάστημα αυτό, ο κύβος ερρίφθη -κάτι που ίσως δεν το περίμενε ο ίδιος.
Ενδεικτικό της… ανατροπής των «γαλάζιων» σχεδιασμών που προκάλεσε η αστραπιαία κίνηση Τσίπρα να διαγράψει τον βουλευτή (σ.σ. η πρώτη διαγραφή μετά τις εκλογές) είναι ότι λίγη ώρα αργότερα, η κυβερνητική πλευρά έθεσε για άλλη μια φορά -μέσω διαρροών- θέμα Πολάκη. Αυτή τη φορά, το επιχείρημα είναι «και ο Πολάκης έγραψε στα social media "είστε δολοφόνοι" όταν έγινε γνωστή (προ ενάμιση μηνός) η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τα δημόσια νοσοκομεία να αναστείλουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων.
«Δεν τίθεται θέμα Πολάκη» είναι η απάντηση συνεργατών του κ. Τσίπρα, εξηγώντας ότι σαφέστατα εννοούσε την πολιτική της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία και, επιπλέον, δεν απευθυνόταν ούτε σε βουλευτές ούτε σε γιατρούς.
Νέο «χτύπημα» Λύτρα μέσω iatronet.gr
Πλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Τσίπρας, «έχοντας στερήσει από την κυβέρνηση το "σωσίβιο Κουρουμπλή"», μπορούν να εστιάσουν στο μείζον θέμα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα σήμερα και (κυρίως) αύριο, καθώς η τελευταία ημέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή είναι αφιερωμένη στους πολιτικούς αρχηγούς.
Τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η απεγνωσμένη προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να πείσει… με 48ωρη καθυστέρηση ότι η μελέτη δεν είχε δοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε συνεργάτες του στο Μαξίμου έπεσε στο κενό.
- Πρώτον, διότι θεωρείται αδύνατον ο πρωθυπουργικός σύμβουλος στα της πανδημίας και συνυπογράφων τη μελέτη Σωτήρης Τσιόδρας να αμέλησε (!) να ενημερώσει… τον πρωθυπουργό για τα ευρήματά της.
- Δεύτερον, διότι ο έτερος συνυπογράφων καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας όχι μόνο επέμεινε και χθες ότι είχαν ενημερώσει «σε ανώτατο επίπεδο», αλλά μέσω του iatronet.gr προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα: «Εάν δεν είχαμε ενημερώσει ή δεν είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε σε ανώτατο επίπεδο, θα είχαμε κάνει προδημοσίευση. Ο λόγος που δεν κάναμε προδημοσίευση της μελέτης, είναι επειδή είχαμε ενημερώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά… και αφοπλιστικά.
Συνεπώς, για την αξιωματική αντιπολίτευση, το δίλημμα προς τον κ. Μητσοτάκη παραμένει, έτσι όπως το διατύπωσε ο κ. Τσίπρας χθες το πρωί: ή να ζητήσει συγγνώμη για την απόκρυψη μίας τόσο σημαντικής μελέτης ή να παραιτηθεί.
«Σενάρια» για πρόταση μομφής, αλλά…
Όσο για κάποια «σενάρια» που κυκλοφορούν και θέλουν τον κ. Τσίπρα να καταθέτει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, συνεργάτες του τα διαψεύδουν: «Εφόσον η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, εμείς θα ζητήσουμε… δύο ψήφους εμπιστοσύνης σε τέσσερις ημέρες;» το επιχείρημα.
Υπενθυμίζουν, δε, ότι η πρόταση μομφής που έγινε εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στα τέλη του '19 στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πήγε να περάσει το νέο πτωχευτικό σε μία ημέρα. Οπότε, με την πρόταση μομφής, η συζήτηση έγινε τριήμερη και, αν μη τι άλλο, ενημερώθηκαν οι πολίτες για μία σοβαρή πολιτική που πήγαινε για άρον άρον συζήτηση και ψήφιση.
Αντιθέτως, όπως λένε, η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα συζητείται έντονα από προχθές («παρά τις επίμονες προσπάθειες του Μαξίμου να ‘θαφτεί’ από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης») και θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη αύριο στη Βουλή.