Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό «μούδιασμα» στη Βουλή για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με κατηγορίες για «το ψέμα του πρωθυπουργού». Η καθυστέρηση στο σχόλιο του ΚΙΝΑΛ. Αντιδράσεις για την παρατήρηση Σκυλακάκη ότι «οι ΜΕΘ δεν είναι σαν δόντια δράκου να τα πετάς και να φυτρώνουν».

Κυβερνητικό «μούδιασμα» στη Βουλή για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

“Μουδιασμένοι” προσήλθαν χθες στη Βουλή, στη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό, οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ, καθώς η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα διέλυσε την αίσθηση υπεροχής που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση.

Η γραμμή άμυνας κατά τις πρώτες ώρες ήταν… απόλυτη σιωπή για το θέμα, με τους κυβερνητικούς ομιλητές να αναφέρονται σε οτιδήποτε πλην της μελέτης. Το κλίμα άρχισε να βαραίνει από το μεσημέρι, όταν το θέμα άρχισε να κυριαρχεί σε όλο και περισσότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα social media, ενώ όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδιναν τον tempo από το βήμα της Βουλής.

Τα ερωτήματα που έθεταν ήταν τρία:

  • Τι έκανε το Μαξίμου από τον Μάιο που ολοκληρώθηκε η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την ανεπάρκεια των ΜΕΘ που οδηγεί στην πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων όσων διασωληνώνονται εκτός Εντατικής;
  • Εφόσον, κατά την μελέτη, η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ αυξάνεται 87% και, επιπλέον, ότι με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνονται ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες, γιατί η κυβέρνηση ισχυρίζεται τόσους μήνες ότι το σύστημα αντέχει; Και γιατί δεν έκανε κάτι για να αντιμετωπίσει το έτερο στοιχείο της μελέτης ότι στην περιφέρεια οι συνθήκες στις ΜΕΘ είναι χειρότερες από τα μεγάλα αστικά κέντρα;
  • Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε “θέμα ΜΕΘ” στη Βουλή, την 1η Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός του απάντησε κατά λέξη: “Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Έχουμε ενδείξεις ότι είναι μεγαλύτερη η θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!”.

“Συνεπώς: είτε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε παραλάβει την μελέτη… του συμβούλου του και επικεφαλής της ομάδας ειδικών, κ. Τσιόδρα, είτε έλεγε ψέματα”, ήταν το συμπέρασμα-ερώτημα που έθεταν στα κυβερνητικά έδρανα.

“Να τον πω ψεύτη; Απατεώνα;”

Ως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε με μία πολύ σκληρή δήλωση, με κατακλείδα: “Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς τα λόγια χάνουν το νόημα τους…”.

Από το βήμα της Βουλής το θέμα “άνοιξε” η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (και γιατρός), Όλγα Γεροβασίλη: “Όπως, το διατύπωσε ο κ. Σκυλακάκης, ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε με την παραδοχή ότι στις αρχές του 2022 δεν θα υπάρχει πανδημία. Όμως η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι αμείλικτη: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται και είμαστε χειρότερα από κάθε άλλη στιγμή της πανδημίας, από όταν δεν είχαμε εμβόλια και από όταν δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Περίπου 100 νεκροί την ημέρα, χθες 130. Μέχρι σήμερα 19.475 θάνατοι και εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ”.

Επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση τα ξέρει πολύ καλά όλα αυτά”, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε εκτενώς στη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, αλλά ουδείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε, αφού ήταν σε εξέλιξη η γραμμή της “σιωπής”. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός σχολίασε με on camera δήλωση, τη μελέτη, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, “βαθύτατα εκτεθειμένο” τον κ. Μητσοτάκη.

Τα… δόντια του δράκου

Χρειάστηκε να φτάσει… απόγευμα για να αναφερθεί στις ΜΕΘ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά αντί για την μελέτη μίλησε… για δράκους. "Οι ΜΕΘ όπως ξέρετε κύριε Τσακαλώτο δεν είναι σαν δόντια δράκου να τα πετάς και να φυτρώνουν”, είπε, απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που επέμεινε στα στοιχεία της μελέτης.

Η συνέχεια των ισχυρισμών του κ. Σκυλακάκη προκάλεσε διαμαρτυρίες από όλα τα αντιπολιτευτικά έδρανα: ‘Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων στις υφιστάμενες ΜΕΘ αυξάνεται η θνησιμότητα. Η αιτιώδης σχέση προκύπτει όταν αυτός που έχει μείνει απ’ έξω αν είναι πιο βαριά η περίπτωσή. Αν κάποιος είναι 95 ετών και δυστυχώς έχουν επιλέξει οι γιατροί να βάλουν έναν 38αρη, ο 95 έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει. Αυτό λέει η μελέτη, μπορεί να είναι και κάτι άλλο», είπε.

Καθυστέρηση από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Το στοιχείο που προκάλεσε ερωτηματικά ήταν η καθυστερημένη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, καθώς εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα με δήλωση του βουλευτή και υπεύθυνου Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Πουλά: έκανε λόγο για “επιβεβαίωση της αποτυχίας της κυβέρνησης να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ”, τονίζοντας ότι “είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά”.

Σε κεντρικό επίπεδο δεν εξεδόθη ανακοίνωση ούτε υπήρξε δήλωση του νέου προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ το θέμα απουσίαζε από τις ομιλίες των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος, όπως της νέας γραμματέως της Κ.Ο. Ευαγγελίας Λιακούλη.

Από πλευράς ΚΚΕ έκανε δήλωση ο γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας (μίλησε για “έρευνες όλων των επιστημόνων ακόμα και συνεργατών της κυβέρνησης για τους αυξημένους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι οποίες διαψεύδουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνολικά την κυβέρνηση που τις θεωρεί ‘πολυτέλεια’”), ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v