Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Δυναμικά μεν, συντεταγμένα δε» στη μάχη του Προϋπολογισμού

Τι είπε ο Α. Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά τα «παρατράγουδα» για τις VIP ΜΕΘ και την «αντιπολίτευση πάνω σε θανάτους». Η παρέμβαση Τσακαλώτου και άλλων για Ξανθό και η προεδρική τήρηση ισορροπιών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δυναμικά μεν, συντεταγμένα δε» στη μάχη του Προϋπολογισμού

Μαχητική και τεκμηριωμένη παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «μάχη του Προϋπολογισμού», που αρχίζει απόψε στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους βουλευτές του.

Τις κατευθυντήριες γραμμές τις έδωσε με την εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την οποία συγκάλεσε χθες, όπου κυριαρχούν δύο λέξεις: πανδημία και ακρίβεια. Το δίπτυχο, δηλαδή, στο οποίο επικεντρώνει πλέον και η στοχευμένη καμπάνια του κόμματος, με αιχμή τους λογαριασμούς ρεύματος και το ηλεκτροσόκ που προκαλούν στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τη συζήτηση στην Κ.Ο. (σ.σ. έγινε διαδικτυακά, διότι δεν υπήρχε διαθέσιμη μεγάλη αίθουσα στη Βουλή που να επιτρέπει δια ζώσης συνεδρίαση με τήρηση των υγειονομικών κανόνων) δεν έλειψαν τα εσωκομματικά «παρατράγουδα» των προηγούμενων ημερών, με αφορμή τις καταγγελίες για VIP ΜΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας τήρησε τις ισορροπίες: Αφενός, έδειξε να δικαιολογεί την αρχικά αρνητική τοποθέτηση του τομεάρχη Υγείας (και πρώην υπουργού) Ανδρέα Ξανθού στις εν λόγω καταγγελίες («δεν πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό» είχε δηλώσει) για κλίνες ΜΕΘ που κρατούνται κλειστές προς εξυπηρέτηση επωνύμων.
Αφετέρου δε, πρόσθεσε, εν είδει ρητορικού ερωτήματος: «Όταν όμως αυτές οι καταγγελίες γίνονται από εκπροσώπους δύο αρμόδιων ενώσεων (σ.σ. του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκου και του γραμματέα των νοσοκομειακών γιατρών κ. Παπανικολάου), δεν έπρεπε να διερευνηθούν; Αυτό ζητήσαμε».

Συμφώνησε πάντως ότι δεν έπρεπε να κατατεθεί η ερώτηση των 31 βουλευτών του κόμματος για το θέμα πριν εξασφαλιστεί η υπογραφή του κ. Ξανθού, παρότι ο ίδιος ήταν ενήμερος και δεν την είχε υπογράψει -για να καταθέσει, στη συνέχεια, δική του ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

Κατά τις πληροφορίες, το θέμα άνοιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για απαράδεκτες (ή “κανιβαλικές”, κατ' άλλους) επιθέσεις στον κ. Ξανθό, εξαιτίας της αρνητικής του τοποθέτησης στις καταγγελίες για κλίνες ΜΕΘ. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν -κατά τις ίδιες πληροφορίες- κι άλλοι βουλευτές, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Σία Αναγνωστόπουλου. Η τελευταία, πάντως, φέρεται να γενίκευσε το θέμα λέγοντας ότι πολλοί βουλευτές έχουν άποψη για όλα και προβαίνουν σε δηλώσεις επί όλων των θεμάτων, χωρίς να ζητούν ενημέρωση από τους τομεάρχες.

«Εμείς ποτέ δεν κάναμε αντιπολίτευση με θανάτους»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως και στο «θέμα Φίλη», χωρίς να κατονομάσει τον βουλευτή. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΑΥΓΗ έκαναν ποτέ αντιπολίτευση πάνω στους θανάτους. Ποτέ», φέρεται να είπε με ένταση και, κατά ορισμένους, «χτυπώντας το χέρι στο γραφείο».

Πρόκειται για τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Νίκος Φίλης την Παρασκευή (στην «Καθημερινή») ότι «δεν πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση με τους θανάτους», κατηγορώντας μάλιστα και την ΑΥΓΗ ότι υιοθέτησε τις καταγγελίες για VIP ΜΕΘ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την ενυπόγραφη, επικριτική απάντηση του διευθυντή της εφημερίδας Άγγελου Τσέκερη και την… ανταπάντηση του κ. Φίλη, ο οποίος επέμεινε στη θέση του.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., πάντως, δεν υπήρξαν αναφορές στο θέμα, καθώς ούτε ο κ. Φίλης επανήλθε αλλά ούτε οι βουλευτές το έθεσαν αρνητικά ή θετικά. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, επανέλαβε την ανάγκη «συνεννόησης και συνεργασιών» για το καλύτερο αποτέλεσμα στη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Κυρίως, οι όποιες δημόσιες τοποθετήσεις να μη δίνουν λαβή στους (ουκ ολίγους…) αντιπάλους του κόμματος, που αναζητούν αφορμές για να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με συνεχή προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v