Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τις «διώξεις στην ΕΥΠ»

Χρ. Σπίρτζης: «Πας μη μητσοτακικός, βάρβαρος, όχι πας μη δεξιός». Χ.Τρικούπη: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ταυτίζει το δήθεν ‘επιτελικό κράτος’ με το ‘κομματικό’, ας ελπίσουμε ότι δεν θα μετασχηματιστεί και σε παρακράτος».

Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τις «διώξεις στην ΕΥΠ»

Μείζον θέμα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για μετατάξεις υπαλλήλων της ΕΥΠ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και η καταγγελία ότι με έτερη τροπολογία θα πληρωθεί τα “δεδουλευμένα” της εταιρεία που κατασκευάζει “βραχιολάκια” επιτήρησης φυλακισμένων και τα προμηθεύει στο Δημόσιο χωρίς να έχει ανανεωθεί παλαιότερη σύμβαση ανάμεσά τους.

Το θέμα προκάλεσε αίσθηση διότι εκπρόσωπος της εταιρείας, όταν υπεγράφη η σύμβαση το 2014 (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ήταν ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΥΠ μετά τις εκλογές του 2019.

Η “υπόθεση ΕΥΠ” αποτέλεσε την πρώτη ηχηρή ταύτιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας και ΚΙΝΑΛ στην νέα “Ανδρουλάκη εποχή”, καθώς και τα δύο κόμματα μίλησαν για διωγμό υπαλλήλων, θέτοντας θέμα Δημοκρατίας.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν διώκονται μόνο όσοι δεν είναι νεοδημοκράτες αλλά και όσοι δεν είναι “με τον κ. Μητσοτάκη”. Αναφερόμενος στα κριτήρια μετατάξεων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, είπε χαρακτηριστικά: “Ποια είναι τα κριτήρια; Πας μη μητσοτακικός, βάρβαρος. Όχι πας μη δεξιός. Γιατί μαζί με όλους όσους τοποθετούνται στην προοδευτική παράταξη, ακόμη και ανθρώπους που έχουν δώσει τον εαυτό τους στην ΕΥΠ και τοποθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά, και αυτούς μαζί (σ.σ. μετατάσσει) αφού δεν είναι του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη”.

Η παρέμβαση Σπιρτζη προκάλεσε εύλογες συζητήσεις στα “γαλάζια” έδρανα, όπως και η έκκληση του: “Επικαλούμαστε τον πατριωτισμό σας. Γιατί καταλαβαίνετε πολύ καλά, όταν στελέχη που έχουν χειριστεί πολύ ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, απομακρύνονται με αυτόν τον τρόπο, τι πρόκειται να γίνει στην ΕΥΠ, τι διακυβεύεται στην εθνική ασφάλεια”.

Κατά το ΚΙΝΑΛ, πρόκειται για “ομαδικό πολιτικό διωγμό υπαλλήλων που υπηρετούν σε μία τόσο κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια υπηρεσία” που “δεν έχει ξανασυμβεί την περίοδο της ομαλότητας της δημοκρατίας, αν εξαιρέσουμε την περίοδο 1990-1993” (σ.σ. κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).

Ακόμα πιο σκληρή είναι η κατακλείδα της ανακοίνωσης: “Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, για άλλη μία φορά, αποκαλύπτεται ότι ταυτίζει απόλυτα το δήθεν ‘επιτελικό κράτος’ με το ‘κομματικό’. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μετασχηματιστεί και σε παρακράτος. Χρειάζεται τώρα δημοκρατική εγρήγορση”.

Υπόθεση “βραχιολάκια φυλακισμένων”

Για την υπόθεση “βραχιολάκια επιτήρησης φυλακισμένων” θα γίνει το απόγευμα ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο κ.Σπίρτζης: Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης το 2014 ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, επί κυβέρνησης Σαμαρά, έγινε με διαγωνισμό μία σύμβαση που ήταν για την επιτήρηση των κρατουμένων που έβγαιναν έξω. Εκπρόσωπος της εταιρίας ήταν ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΥΠ.

Αυτή η σύμβαση υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και έληξε τον Νοέμβριο του 2019. Παρότι η σύμβαση έληξε, η εταιρεία συνέχισε να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Τον Νοέμβριο του 2019, οι αρμόδιες επιτροπές, που προέβλεπε η σύμβαση, σταμάτησαν να παραλαμβάνουν το έργο. Ταυτόχρονα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί να πληρωθεί η εταιρεία για έργο που είχε παραχθεί χωρίς ενεργή σύμβαση.

Εν τούτοις, η κυβέρνηση έφερε νομοθετική ρύθμιση για να παρακαμφθεί το εμπόδιο.

Αίσθηση προκάλεσε η (με πολλές ώρες καθυστέρηση) απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Αφενός, υποστήριξε ότι καλώς λύθηκε το πρόβλημα της πληρωμής με την τροπολογία.
Αφετέρου, όμως, πρόσθεσε: “Αν ρωτάτε γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση, εφόσον είχε λήξει, ναι, έχετε δίκιο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v