Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παρέμβαση Ξανθού: Επίκαιρη ερώτηση στον Θ. Πλεύρη για τις «VIP-ΜΕΘ»

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί με προκλητική αδράνεια και ολιγωρία την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα”. Πόσοι είναι διασωληνωμένοι και πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και αν ισχύουν οι καταγγελίες για κενές κλίνες επωνύμων.

Νέα παρέμβαση Ξανθού: Επίκαιρη ερώτηση στον Θ. Πλεύρη για τις «VIP-ΜΕΘ»

Να δοθούν εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός εντατικής, για τις “σκιές” στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ ζητά, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Πρόκειται για την τρίτη διευκρινιστική κίνηση του πρώην υπουργού Υγείας, μετά την αρχική ("κατά την άποψή μου δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα”, δηλαδή οι καταγγελίες για VIP-ΜΕΘ), που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις τόσο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη βάση.

Όπως σημειώναμε το πρωί, η πρώτη διευκρινιστική δήλωση του κ.Ξανθού χθες το απόγευμα προέκυψε μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αργά το βράδυ η απουσία της υπογραφής του στην ερώτηση 31 βουλευτών του κόμματος στον Θάνο Πλεύρη, πυροδότησε νέα ερωτηματικά.

Επ' αυτών, ο κ.Ξανθός απάντησε με μία οργισμένη ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι στις ερωτήσεις των βουλευτών δεν είναι πάντα απαραίτητη η υπογραφή του τομεάρχη. Τελικά, προχώρησε σήμερα στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον κ. Πλεύρη, με πανομοιότυπο περιεχόμενο εκείνης των βουλευτών.

Καθολική η απαίτηση για απαντήσεις

Το κείμενο της ερώτησης είναι:

“Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και η πλήρης αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης έχει ρίξει τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών, αφήνοντας δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή, επιδεινώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην θνησιμότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί με προκλητική αδράνεια και ολιγωρία την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για να αποτρέψει την ολοσχερή λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με Covid-19 αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Μπροστά σε αυτό το δραματικό αδιέξοδο, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο επιμερισμός της νοσηλείας περιστατικών covid (διασωληνωμένων και μη) με επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πλήρη αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Μόνο έτσι μπορούν να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ covid στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το καθημερινό δράμα των συγγενών τους για μια πολύτιμη θέση σε Μονάδα Εντατικής, είναι η κορυφαία πράξη της κυβερνητικής αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών της ευθυνών για την μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του εξελισσόμενου επιδημικού κύματος. Όσο λοιπόν η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο η αδιαφανής διαχείρισή της από το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και η απουσία ιατρικών κριτηρίων προτεραιοποίησης των περιστατικών, γίνεται πιο κραυγαλέα.

Και όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, τόσο οδηγούμαστε σε διόγκωση της κοινωνικής δυσπιστίας και σε γενικευμένη κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης”.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική. “Επειδή δεν είναι ανεκτό να χάνονται καθημερινά άνθρωποι αβοήθητοι και χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα εκτός ΜΕΘ, ενισχύοντας το κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος υγείας και «πυροδοτώντας» την επιθετικότητα εναντίον των λειτουργών του, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας; Ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ; Ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους; Με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας;
  2. Ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ;”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v