Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ηθική κατάπτωση αν ισχύει «έστω κι ένα ψήγμα» των καταγγελιών για τις VIP ΜΕΘ

Αναμονή λόγω εισαγγελικής έρευνας. «Ανοησίες Μητσοτάκη» ότι είναι το ίδιο για έναν ασθενή να βρίσκεται εντός ή εκτός ΜΕΘ. Ραγδαία μείωση εισοδήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τσίπρας: Ηθική κατάπτωση αν ισχύει «έστω κι ένα ψήγμα» των καταγγελιών για τις VIP ΜΕΘ

Στάση αναμονής, ενόψει της εισαγγελικής έρευνας, εξακολουθεί να τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας να υιοθετήσει ή να απορρίψει τις καταγγελίες για κλίνες στις Εντατικές που μένουν κενές για επωνύμους.

«Έχει αναλάβει ο εισαγγελέας, ελπίζω να μην ισχύουν όσα καταγγέλθηκαν», δήλωσε από τη Θεσπρωτία, όπου συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία του στην Ήπειρο.

«Αν έστω και ένα ψήγμα όσων καταγγέλθηκαν ισχύουν, βρισκόμαστε σε μία περίοδο ηθικής κατάπτωσης», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών του Ρίου για έλλειψη οξυγόνου, τόνισε ότι «το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση».

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα έχει η εισαγγελική έρευνα για τις “VIP ΜΕΘ”, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε, εκ νέου, το πρόβλημα με τον αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (στους 180 έχει φτάσει), χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» πως δεν υπάρχει διαφορά της διασωλήνωσης εκτός ή εντός ΜΕΘ, παραπέμποντας στην επίμαχη φράση του κ. Μητσοτάκη.

«Δεν στέκουν ούτε στην κοινή λογική, δεν μπορεί σε μία περίοδο κρίσης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης να βγαίνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και να λέει ότι είναι το ίδιο να είσαι μέσα και έξω από τη ΜΕΘ, όταν αυτή τη στιγμή το 99% των ανθρώπων που διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ καταλήγουν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέδωσε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για την «πολιτική επιλογή» να ποντάρουν τα πάντα μόνο στο εμβόλιο και να αφήσουν το ΕΣΥ χωρίς στήριξη μέσα στην πανδημία.
Παρά το γεγονός, όπως διευκρίνισε, ότι «δεν είχαμε τώρα το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας να λέει μη δαπανάτε χρήματα, αλλά το αντίθετο: Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε η ρήτρα διαφυγής στους προϋπολογισμούς και το μήνυμα που δόθηκε, ήταν δαπανήστε όσα χρειάζονται για να στηρίξετε τα συστήματα Υγείας».

Καταστροφική η παύση των μέτρων στήριξης

Πέραν αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το εξίσου μείζον θέμα της ακρίβειας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «βιώνουν μία ραγδαία μείωση του εισοδήματός τους από τους λογαριασμούς της ΔEΗ», ενώ χαρακτήρισε «κοινωνικά καταστροφική απόφαση» την παύση των μέτρων στήριξης διότι, κατά την κυβέρνηση, η πανδημία τελείωσε.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη», αποδίδοντας την αρνητική πρωτιά στην απόφαση εκχώρησης του 17% της ΔEΗ εν μέσω κρίσης και την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ.

Όπως είπε, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα, «επαγγελματίες τις εστίασης στα Ιωάννινα μου μιλούσαν για αυξήσεις έως και 2.500 ευρώ, δύο μισθοί υπαλλήλων δηλαδή».

Και μάλιστα, όπως τόνισε, τη στιγμή που «οι επαγγελματίες βρίσκονται με συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο της πανδημίας, να πρέπει να επιστρέψουν τις όποιες ενισχύσεις πήραν και με τον τζίρο τους να έχει πέσει έως και 80%, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν».

Στο πλαίσιο αυτό παρέθεσε την ανάγκη δέσμης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται «με τη διαγραφή, όπως προτείνουμε εμείς, μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα («ας είναι και μικρότερο») μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά πρότεινε, πάλι, τη μείωση στο κατώτατο από την ΕΕ επιτρεπτό επίπεδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ειδικά για τους αγρότες, πρότεινε το σχετικό μέτρο να επεκταθεί για όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο για τους συνεταιρισμούς.

Υπενθύμισε, δε, ότι προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κι ενώ φέτος καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 6%, «αντί να πάει στο 12%, έστω από 1/1/2022, ανακοινώνει αυξήσεις-κοροϊδία της τάξης του 2%, που αντιστοιχούν σε 50 λεπτά την ημέρα για τον κατώτατο μισθό».

Επέμεινε φυσικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, «ώστε να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μέσα από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους με στήριξη, να κινηθεί η οικονομία και να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο».

Διαφορετικά, εξέφρασε την ανησυχία, ότι «θα ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος θα μας ρίξει πάρα πολύ χαμηλά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v