Όποιος εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, θα κληθεί να αφήσει τις γενικότητες, να πάρει θέση στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία και να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.
Αυτή ήταν, εν ολίγοις, η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εσωκομματική εκλογική μάχη που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και δίνουν πλέον οι δύο μονομάχοι, Νίκος Ανδρουλάκης - Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να τοποθετηθεί στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες το βράδυ (στο “Ηπειρος TV”), με αφορμή την περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ήπειρο (σήμερα στα Γιάννενα και αύριο στη Θεσπρωτία).
Το κρίσιμο ερώτημα, όπως είπε, «για όποιον με το καλό εκλεγεί την επόμενη Κυριακή θα είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οι προτάσεις πάνω σε αυτά. Όχι μόνο για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το άμεσο διακύβευμα, τα θέματα που αφορούν σήμερα τους πολίτες. Όλα όσα συζητήσαμε για την πανδημία, για την ακρίβεια, για το εισόδημα, για τον κατώτατο μισθό, για τις εργασιακές σχέσεις, που έχουν γίνει μεσαίωνας με την κυβέρνηση της ΝΔ, για την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος μέσα στην πανδημία».
Πετώντας το γάντι, δε, στους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αλλά και στα στελέχη του, παρουσίασε το δίλημμα της επόμενης ημέρας, που αφορά στην προοδευτική κυβέρνηση.
«Δημοκρατική Παράταξη τι σημαίνει; Σημαίνει μέτωπο απέναντι στη Δεξιά. Βεβαίως, δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτά λοιπόν είναι τα κρίσιμα θέματα στα οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις όποιος κι αν εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ».
Και πρόσθεσε: «Άρα λοιπόν, για μένα το κρίσιμο είναι ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά, αφήνοντας πίσω μια καταστροφική περίοδο από τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομίας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».
Στο ερώτημα μάλιστα εάν η πρόσκληση για την προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να έχει αποδέκτες και τους δύο (Ανδρουλάκη-Παπανδρέου) διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο απάντησε θετικά αλλά, εμμέσως πλην σαφέστατα, απέκλεισε από μία τέτοια προσπάθεια τον Ανδρέα Λοβέρδο.
«Θα περίμενα να μου κάνετε αυτό το ερώτημα αν επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις. Τώρα δεν έχει νόημα, νομίζω είναι προφανές», είπε. Εννοώντας ότι εάν ήταν νικητής ο κ. Λοβέρδος… δεν θα ήταν προφανές.
Το πρόβλημά τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο ίδιος και, συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέφυγαν να τοποθετηθούν στα εκλογικά του ΚΙΝΑΛ, για να μην κατηγορηθούν ότι παρεμβαίνουν υπέρ ή εναντίον κάποιου υποψηφίου, αν και, όπως πρόσθεσε δηκτικά, «ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών και της συζήτησης αφορούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ως προς αυτό, στελέχη του κόμματος σημειώνουν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι η καμπάνια των υποψηφίων στο ΚΙΝΑΛ στηρίχθηκε εν πολλοίς στο εάν πρέπει να υπάρξει πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποια.
Και ότι όλοι οι «συστημικοί» αναλυτές επικέντρωναν τις εκτιμήσεις τους στο πρόσωπο του νέου προέδρου που, κατά τη γνώμη τους, θα προκαλούσε «μεγαλύτερο πρόβλημα στον Τσίπρα».
Και εξηγούν: «Η κεντρική ιδέα ήταν πως αν κέρδιζε ο Λοβέρδος, θα είχαμε πρόβλημα διότι θα αποκτούσε δυνάμει κυβερνητικό εταίρο ο Μητσοτάκης ή αν κέρδιζε ο Παπανδρέου, θα είχαμε πρόβλημα διότι θα επαναπάτριζε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα λένε ότι με εκλογή του Ανδρουλάκη, θα έχουμε πρόβλημα διότι είναι νέος και άφθαρτος. Αφού το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, Κυριακή κοντή γιορτή για να ξεδιπλωθούν οι ατζέντες και οι θέσεις».
Δημοσκοπήσεις και… κάλπες
Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη (κάθε άλλο…) την αποτυχία των δημοσκοπήσεων για τον πρώτο γύρο στο ΚΙΝΑΛ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα το φαινόμενο να έχεις σχεδόν όλες τις μετρήσεις τις δημοσκοπικές να δίνουν ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που βγάζει η κάλπη. Παράξενο πράγμα, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Και το ακόμα πιο παράξενο είναι ότι αφορούσαν έναν υποψήφιο ο οποίος είχε απ’ ό,τι φαίνεται, από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ιδιαίτερα ευμενή μεταχείριση. Από το σύστημα Μαξίμου, ας το πω έτσι».