Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα αποτελέσματα

(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Εκλεισαν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές, στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα. Πόσο πιθανή είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο. Τα μεγάλα ερωτήματα της “επόμενης ημέρας” και η επαναφορά του τίτλου “ΠΑΣΟΚ”.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα αποτελέσματα

Με μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων που ξεπέρασαν τους 255.000 αλλά και διπλή παράταση για να κλείσουν οι κάλπες εκτυλίχθηκαν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για νέο πρόεδρο. 

Στη δημοσιότητα δίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από περιφερειακά εκλογικά τμήματα, που ωστόσο λόγω μικρού δείγματος, δεν είναι ενδεικτικά για το τελικό αποτέλεσμα. 

Αμφιλοχία

Γ.Παπανδρέου 246
Α.Λοβέρδος 92
Ν.Ανδρουλακης 83
Π.Γερουλάνος 1
Χ.Καστανίδης 1
Π.Χρηστίδης 10

Μενίδι 

Γ.Παπανδρέου 63
Α.Λοβέρδος 34
Ν.Ανδρουλάκης 32
Γερουλάνος 1
Καστανίδης 3
Χρηστίδης 2

Σκάλα Κεφαλλονιάς

Γ.Παπανδρέου 31
Ανδρουλάκης 19
Γερουλάνος 17
Καστανίδης 0
Λοβέρδος 27
Χρηστίδης 7

Κάρπαθος

Παπανδρέου 167
Ανδρουλάκης 48
Γερουλάνος 3
Λοβέρδος 36
Καστανίδης 1
Χρηστίδης 9

Τήλος

Παπανδρέου 57
Ανδρουλάκης 22
Γερουλάνος 1
Καστανίδης 1
Λοβέρδος 7
Χρηστίδης 0

Λέρος

Ανδρουλάκης 45
Λοβέρδος 38
Παπανδρέου 32
Χρηστίδης 33

Αμοργός

Ανδρουλάκης 26
Λοβέρδος 2
Παπανδρέου 9
Χρηστίδης 15
Καστανίδης 1

Βρυξέλλες 

Ανδρουλάκης: 93 
Παπανδρέου: 69 
Λοβέρδος: 25 
Γερουλάνος: 16 
Χρηστίδης: 9 
Καστανίδης: 3

Aυστραλία

Παπανδρέου 54
Λοβέρδος 34
Ανδρουλάκης 12
Χρηστίδης 3
Καστανίδης 3
Γερουλάνος 2 

Μακροχώρι Ημαθίας

Λοβέρδος 96 
Ανδρουλάκης  79
Παπανδρέου  49
Καστανίδης  24 

Ελαφόνησος

Λοβέρδος 41
Παπανδρέου 28 
Ανδρουλάκης 1
Χρηστίδης 1

Μενίδι Αμφιλοχίας

Παπανδρέου 63
Ανδρουλάκης 32 
Λοβέρδος 34
Γερουλάνος 1
Καστανίδης 3
Χρηστίδης 2

Χαλκιόπουλο Αμφιλοχίας 

Παπανδρέου 84
Ανδρουλάκης 78
Γερουλάνος 4
Λοβέρδος 48
Καστανίδης 2
Χρηστίδης 7 

Μακροχώρι Ημαθίας

Λοβέρδος 96
Aνδρουλάκης 79
Παπανδρέου 49
Καστανίδης 24

Μαρωνεία Σαπών – Ροδόπης

Παπανδρέου 105
Λοβέρδος 64
Ανδρουλάκης 43
Γερουλάνος 1
Καστανίδης 12
Χρηστίδης 2

Πυργετός Λάρισας

Ανδρουλάκης  30
Λοβέρδος  22
Παπανδρέου  25
Καστανίδης  6
Χρηστίδης  3
Γερουλάνος  1

Βλαχογιάννι Λάρισας

Ανδρουλάκης  58
Παπανδρέου  28
Λοβέρδος 22

Δαμάσι Λάρισας

Ανδρουλάκης  41
Λοβέρδος  15
Παπανδρέου  54
Καστανίδης  3 
Γερουλανος 5
Χρηστίδης  2

Μακρυχώρι  Λάρισας

Ανδρουλάκης  119
Λοβέρδος  43
Παπανδρέου  55
Καστανίδης  4
Γερουλάνος  4
Χρηστίδης  6

Στόμιο Λάρισας

Ανδρουλάκης  70
Λοβέρδος  18
Παπανδρέου  18
Καστανίδης  5
Γερουλάνος  7

Φιλιάτες Θεσπρωτίας

Παπανδρέου 61
Ανδρουλάκης 55
Λοβέρδος 45
Καστανίδης 6
Γερουλάνος 7
Χρηστίδης 6

Λίμνη Πλαστήρα

Ανδρουλάκης 56
Γερουλάνος 12
Παπανδρέου 19

Ασημί Ηρακλείου

Ανδρουλάκης 202
Λοβέρδος 38
Παπανδρέου 117

Χαλκιδική

Ανδρουλάκης 179
Λοβέρδος 52
Παπανδρέου 29

Σύμη

Ανδρουλάκης 202
Παπανδρέου 117
Λοβέρδος 38

Ύδρα

Παπανδρέου 31
Ανδρουλάκης 12
Λοβέρδος 14
Χρηστίδης 4
Γερουλάνος 2

Αμάρι Ρεθύμνου

Ανδρουλάκης 189
Παπανδρέου 34

Γέργερη Ηρακλείου

Ανδρουλάκης 232
Παπανδρέου 49
Λοβέρδος 7
Χρηστίδης 1

Μαζική συμμετοχή

Λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης είχαν ψηφίσει πάνω από 255.000 ψηφοφόροι, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις του Κινήματος ενώ δόθηκε και νέα παράταση από το κλείσιμο που ήταν προγραμματισμένο για τις 20:00 στα εκλογικά τμήματα που υπάρχουν “ουρές”.

“Η παράταση που δόθηκε ως τις 20:00 σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, χωρίς να δοθεί άλλη γενική παράταση η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε ότι σε όποιο Εκλογικό Τμήμα υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει, η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ αρκεί να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στο εκλογικό τμήμα και να καταβάλλουν το ποσό των τριών ευρώ.

Τα εκλογικά τμήματα στο εσωτερικό της χώρας είναι 818, ενώ λειτουργούν επίσης 22 τμήματα σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ που εξεδόθη λίγο μετά τις 12:30:

Ο ρυθμός είναι περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό. Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί, με τον Γιώργο Παπανδρέου να παίρνει 50%, τον Ανδρέα Λοβέρδο 32%, τον Νίκο Ανδρουλάκη 11% και τους υπόλοιπους μονοψήφιο ποσοστό. Τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα. Στην Αμερική η ψηφοφορία δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Αρμόδια στελέχη του κόμματος διαβεβαιώνουν ότι σαφής εικόνα από το σύνολο των τμημάτων θα υπάρχει γύρω στις 10μμ, οπότε και θα μάθουμε:

-Αν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους.

-Και… ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι.

Ως προς το πρώτο, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πως εάν ο πρώτος βρίσκεται πολύ κοντά στο 50% και ο δεύτερος ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, δεν θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν οι έξι υποψήφιοι ώστε να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ότι, όποια κι αν είναι η διαφορά, θα υπάρξει οπωσδήποτε δεύτερος γύρος, στην περίπτωση που οι τέσσερις αποκλεισμένοι πάρουν σαφή θέση υπέρ του δεύτερου. Δεν πέρασε απαρατήρητο άλλωστε ότι στο debate της προηγούμενης Δευτέρας έγινε προσπάθεια να στηθούν “συμμαχίες” για τον δεύτερο γύρο.

Πλην κάποιου… συγκλονιστικού απροόπτου, το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους που εμφανίζονται να προηγούνται δημοσκοπικά: στους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ. με αλφαβητική σειρά).

Κατά τις ίδιες μετρήσεις, οι επόμενοι τρεις, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης, προσβλέπουν σε ένα “πολύ καλό ποσοστό” που θα τους επιτρέψει να γίνουν διαμορφωτές των εξελίξεων όχι μόνο στο δεύτερο γύρο, αλλά, κυρίως, στην “επόμενη ημέρα” του ΚΙΝΑΛ.

Εν αναμονή των παραπάνω, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί μείζον θέμα τη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες. Όπως λένε τα στελέχη της, εάν ξεπεράσει τους 212.000 ψηφοφόρους (“φίλους και μέλη”) που ψήφισαν για εκλογή προέδρου το 2017, τότε θα μπορούν να εκτιμήσουν ότι η απήχηση του κόμματος έχει αυξηθεί - έστω και αν σ΄αυτή την αύξηση συνέβαλε, δυστυχώς, ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά και η πανελλήνια συγκίνηση που προκάλεσε.

Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος: ότι η μαζικότερη προσέλευση ψηφοφόρων θα οφείλεται σε οπαδούς άλλων κομμάτων που θα καταβάλλουν το ποσό των τριών ευρώ και θα “γραφτούν” στους καταλόγους μόνο και μόνο για να ψηφίσουν αυτόν που, κατά τη γνώμη τους, οφελεί τον δικό τους χώρο.

Ο κ.Λοβέρδος έχει αναφερθεί ανοικτά στο ενδεχόμενο “να στείλει ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ”. Αντιθέτως, συνεργάτες άλλων υποψηφίων θεωρούν ότι αυτό θα γίνει “από τη ΝΔ” για να εκλεγεί ο κ.Λοβέρδος.

Το γεγονός ότι απαγορεύεται να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες του ΚΙΝΑΛ μέλη άλλου κόμματος προβάλλεται από το σύνολο των υποψηφίων, όπως και από την Χαριλάου Τρικούπη, μόνο που (επίσης κατά …γενική ομολογία) δεν σημαίνει τίποτα. Κι αυτό διότι, όπως λένε, “δεν θα πάει να ψηφίσει ο γνωστός για τη συμμετοχή του σε άλλο κόμμα, αλλά ο ‘άσημος’, του οποίου το όνομα δεν βρίσκεται σε κομματικούς καταλόγους”.
Αυτό μάλιστα, όπως προσθέτουν οι καχύποπτοι, μπορεί συμβεί άνετα στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, με τους εν λόγω ψηφοφόρους να επιλέγουν εκλογικό τμήμα μακριά από την περιοχή που είναι γνωστοί.

Τα μεγάλα διλήμματα της “επόμενης ημέρας”

Όπως και νάχει, τα δύσκολα για το ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσουν μετά την εκλογή του νέου προέδρου, είτε αυτή επιτευχθεί σήμερα είτε την επόμενη Κυριακή, αφού εκ των πραγμάτων θα απαντηθούν τα ερωτήματα:

Εάν θα διατηρηθεί η ενότητα, παρότι και οι “έξι” ομνύουν σε αυτήν ανεξαρτήτως της δικής τους “τύχης”.

Εάν ο τίτλος “ΚΙΝΑΛ” (Κϊνημα Αλλαγής) θα μπει… στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, δεδομένου ότι η προεκλογική καμπάνια όλων στηρίχθηκε στην επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, με τον ιστορικό τίτλο να κοσμεί, πλέον, την πρόσοψη των γραφείων στη Χαριλάου Τρικούπη. Η επαναφορά, ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση και λόγω του περίφημου ΑΦΜ στο οποίο είναι καταγεγραμμένα τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια του Κινήματος, με τα ποσά να συναγωνίζονται εκείνα της ΝΔ.

Εάν το ΚΙΝΑΛ (ή το νέο ΠΑΣΟΚ) θα αποκτήσει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα ή εάν θα παραμείνει σε μία θολή “ούγια” που θα το υποχρεώνει κάθε φορά να ετεροπροσδιορίζεται ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω, βέβαια, η Χ. Τρικούπη κεντρικά και όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι ευελπιστούν ότι θα επαναπατρίσουν τους πρώην οπαδούς τους που στράφηκαν, κατά μεγάλη πλειοψηφία, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα πρώην στελέχη τους που ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα και πριν αλλά και μετά τις εκλογές του 2019, απαρτίζοντας την “Προοδευτική Συμμαχία” που συμπληρώνει, πλέον, τον τίτλο του κόμματος.

Εάν θα πάρουν θέση για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία... και με ποιον. Κατά την προεκλογική περίοδο και οι έξι υποψήφιοι έμειναν προσηλωμένοι στην αρχή “με κανέναν, η πορεία μας θα είναι αυτόνομη”, ωστόσο το δίλημμα θα τεθεί εκ των πραγμάτων όταν κλείσουν οι εθνικές κάλπες.

Επ΄αυτού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα, υπό τον νέο αρχηγό του, θα διατηρήσει τη σημαία της αυτόνομης πορείας (σ.σ. λογικό, αλλιώς δεν θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους), ωστόσο δείγματα γραφής θα δίνονται καθημερινά μέσα κι έξω από τη Βουλή. Η κοινή στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, σε μία σειρά νομοσχέδια της κυβέρνησης ή και στην Εξεταστική για τις “λίστες Πέτσα”, δεν έχει περάσει απαρατήρητη, αλλά μένει να φανεί… εάν διατηρηθεί.

Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα εξαρτηθούν από το όνομα που θα φέρει από αύριο ή από την επόμενη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v