Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και με ποια «ποινή» συζητείται ευρέως στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την εξέλιξη της πανδημίας (λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον) αλλά και των σχετικών μέτρων που παίρνει η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο σήμερα, καθώς είναι κοινή η εκτίμηση ότι απαιτείται ξεκάθαρη θέση ενόψει και νέων κυβερνητικών μέτρων που, κατά πληροφορίες, θα μειώσουν το ηλικιακό όριο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: από τα 60 έτη στα 50, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω μείωση.
Όπως σημειώνουν (και) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η μείωση του ηλικιακού ορίου θα διευκολύνει την κυβέρνηση να βγει από το αδιέξοδο που έχει μπει εδώ και καιρό, αρνούμενη να εντάξει στην υποχρεωτικότητα επαγγελματικές ομάδες όπως οι ένστολοι, αλλά να την περιορίσει στους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Το ερώτημα είναι: θα ταχθεί το κόμμα υπέρ της υποχρεωτικότητας με κάποια «ποινή» που δεν θα την καθιστά… προαιρετική;
Κατά τις πληροφορίες, η θετική απάντηση βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, αλλά χωρίς -βεβαίως- ποινές του τύπου «χαράτσι 100 ευρώ».
Όταν συζητήθηκε αρχικά το θέμα, στα μέσα του μήνα, δεν ελήφθη απόφαση, ωστόσο στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης δημοσιοποίησε πρόταση που «έστρωσε το έδαφος»: να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από έξι μήνες και να ανανεώνεται με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, δε, πρότεινε διεύρυνση, με επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια, των επαγγελματικών ομάδων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι, όπως για παράδειγμα τους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί, αλλά «χωρίς φυσικά να πετιούνται στον δρόμο με μηδενικό εισόδημα όσοι δεν εμβολιάζονται, όπως έγινε με τους υγειονομικούς». Πόσο μάλλον να μπαίνει πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός»
Σαφώς υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει ταχθεί ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας (ανήκει πλέον στο προεδρικό “think tank”): o υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι καθολικός, για όλους τους ενήλικες πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος, τάξης, τόπου κατοικίας. Και ο ίδιος, από την πλευρά του, επέκρινε το «100ευρο» της κυβέρνησης, αντιπροτείνοντας «ποινές» όπως να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κ.λπ.
Τη θέση Γεροτζιάφα, άλλωστε, επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, προκειμένου να ψέξει τον κ. Τσίπρα για τη «θολή θέση» του κόμματός του: «Δεν τον ακούτε τον σύμβουλό σας;» ρώτησε ειρωνικά. «Το κακό για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν ακούει ο ίδιος... τον δικό του σύμβουλο, τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος διαφώνησε δημοσίως με το ‘100ευρο’, αντιπροτείνοντας θετικά κίνητρα όπως μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη που μετράει ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες», σχολιάζουν αρμόδια στελέχη του κόμματος.
«Δεν είναι Μωυσής, είναι ποντίφικας»
Σε κάθε περίπτωση, καμία συζήτηση για υποχρεωτικότητα δεν ακυρώνει ή μειώνει τη σφοδρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και την αποτυχία στην εμβολιαστική καμπάνια. Το «αδιανόητο φάουλ», όπως λένε, του κ. Μητσοτάκη να πει από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε σύγκριση με τους εντός, απέδειξε έλλειψη ψυχραιμίας λόγω των καθημερινών καταγγελιών των νοσοκομειακών γιατρών για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί. Το γεγονός δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επανέλαβε το πρωθυπουργικό επιχείρημα χθες, «δείχνει ότι το Μαξίμου δεν πρόκειται να παραδεχτεί… το φάουλ».
«Τη στιγμή που έχουμε πάνω από 18.000 νεκρούς, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε στη Βουλή και χωρίς σεβασμό στο δράμα που ζει η χώρα, χωρίς καμιά διάθεση να καταλάβει, να ακούσει, να συζητήσει, μας είπε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι εμείς πάλι φταίμε. Όσοι χάθηκαν και χάνονται, είναι είτε από δική τους ευθύνη είτε από αντικειμενικές αιτίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας χθες σε ομιλία του στην Κοζάνη.
Για να καταλήξει σκωπτικά: «Κι αν κάποια στιγμή μάς είπε ότι ξεμπερδέψαμε, είναι γιατί έκαναν λάθος οι λοιμωξιολόγοι, όχι ο ίδιος. Ο μοναδικός πρωθυπουργός με το αλάθητο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Αυτός δεν είναι Μωυσής, είναι ποντίφικας».