Αλλοπρόσαλλη πολιτική που οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών με «ποινή» το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ.
«Εδώ υπάρχει μια πανδημία επίσης κρίσης εμπιστοσύνης. Έχουμε αρνητές στον εμβολιασμό, έχουμε αρνητές στην απογραφή. Έχουμε μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης, την οποία την επιτείνει η αλλοπρόσαλλη κατ’ εμέ απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια διαδικασία ποινών, σε μία τιμωρητική διαδικασία, στους άνω των 60», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες στη Βουλή με έκδηλη την αγωνία να αποσπάσει συναίνεση (σ.σ. στο εν λόγω μέτρο) και, όταν αυτό δεν συνέβη, «έχασε την ψυχραιμία του». Έτσι ερμηνεύουν την «αδιανόητη», όπως λένε, φράση του για τον αυξανόμενο αριθμών βαρέως νοσούντων που δίνουν τη μάχη εκτός Εντατικής: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι είναι μεγαλύτερη η θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Όχι δεν έχω τέτοια ένδειξη, εσείς έχετε; Φέρτε την», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Ο οποίος, λίγο νωρίτερα, επικαλούμενος τις συζητήσεις που είχε το τελευταίο διήμερο με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, αναφέρθηκε στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, μεταφέροντας, μάλιστα, την αγωνία που εξέφρασε η «γαλάζια», κατά δήλωσή της, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Η φράση του πρωθυπουργού προκάλεσε θόρυβο σε όλα τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με τον Παύλο Πολάκη (σ.σ. γιατρό εντατικολόγο στο επάγγελμα) να φωνάζει για την κατάσταση στα νοσοκομεία και για τους κινδύνους που διατρέχουν ακόμα και εμβολιασμένοι. «Αυτή την αφορμή βρήκε ο κ. Μητσοτάκης για να αποκαλέσει τον βουλευτή αντιεμβολιαστή και να καλέσει τον Τσίπρα να τον αποπέμψει αν θέλει διάλογο».
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε «πάτημα» στις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα για να επιτεθεί στον ίδιο, «οπότε ακολούθησε τη γνωστή συνταγή για τον Πολάκη».
Σε κάθε περίπτωση, την έμμεση πλην σαφή απάντηση στον πρωθυπουργικό ισχυρισμό περί ΜΕΘ την έδωσαν αργότερα οι γιατροί, που δεν πρόσκεινται μεν στην αντιπολίτευση αλλά υφίστανται καθημερινά την πίεση στα νοσοκομεία. «Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες. Καμία ελπίδα σωτηρίας δεν υπάρχει εκτός ΜΕΘ, πρόκειται για μία πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία προστασίας της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Εντατικής στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.
Η τροπολογία για τους 60+ ετών και το πρόστιμο υπερψηφίσθηκε, τελικά, από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ (σ.σ. το οποίο δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το μέτρο, αλλά το ψηφίζει λόγω συνθηκών) και καταψηφίσθηκε από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Έχετε τρελάνει τον κόσμο
Όσο για το αλαλούμ που προκαλεί η κυβέρνηση στους πολίτες, με τοποθετήσεις, εμμονές και αποφάσεις, στελέχη του κόμματος παραπέμπουν:
- Στον κατηγορηματικό αποκλεισμό του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέχρι προ ολίγων ημερών.
- Στην εμμονή να μην υπάρχει έλεγχος (από την Πολιτεία) στις εκκλησίες.
- Σε δηλώσεις όπως του υπουργού Επικρατείας κ. Σκέρτσου ότι «δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό».
- Στην «κυνική» απόφαση της υπουργού Παιδείας να συνεχίζει το πρόγραμμα συγχωνεύσεων σχολείων σ' αυτή τη στιγμή της πανδημίας, αλλά και στο «αδιανόητο» πρωτόκολλο που ορίζει ότι για να διακόψει λειτουργία μία τάξη πρέπει να βρεθούν θετικά στον ιό... και ταυτόχρονα, το 50%+1 των μαθητών.
- Στην άρνηση της κυβέρνησης, εδώ και δύο χρόνια, να πάρει μέτρα στις δημόσιες συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα «τα δρομολόγια να είναι... πιο αραιά από όσο πριν την πανδημία» και τον συνωστισμό καθημερινό φαινόμενο.
- Στη σιωπή απέναντι στην ανάγκη επαναφοράς της τηλεργασίας, όπου είναι δυνατόν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως είχε γίνει στα lockdown.
«Εγώ ακούω τον Γεροτζιάφα, εσείς ακούτε τον Μόσιαλο;»
Την εμφανή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βάλει... σφήνες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόνη Γρηγόρη Γεροτζιάφα, την αποδίδουν στο γεγονός ότι ο δεύτερος εντάχθηκε προσφάτως στη νεοσύστατη ομάδα συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Τους έχει πειράξει πολύ στο Μαξίμου η ένταξη του Γεροτζιάφα, αφενός, επειδή δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την επιστημονική του επάρκεια και, αφετέρου, διότι… δεν είχε ψηφίσει καν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (σ.σ. προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), οπότε η προσέγγισή του σηματοδοτεί και το "άνοιγμα" του κόμματος», σημειώνουν.
Εν προκειμένω, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέσθηκε χθες τη γνωστή, εδώ και μήνες, θέση του κ. Γεροτζιάφα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού με «ποινές» όπως αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από δημόσιους χώρους κ.λπ., για να «προκαλέσει» τον κ. Τσίπρα να πει αν την αποδέχεται.
«Με τους συμβούλους μου, τους συνεργάτες μου, τους ειδικούς, συνομιλώ συνέχεια. Ακούω, μαθαίνω, αν κάπου έχω λάθος το λέω», απάντησε ο κ. Τσίπρας και… επέστρεψε το καρφί: «Ο κ. Μόσιαλος είναι δικός σας σύμβουλος και πήρε θέση εναντίον της απόφασής σας για πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 ανεμβολίαστους. Θα τον ακούσετε;».
Συναντήσεις και περιοδείες
Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με κοινωνικούς φορείς (μετά τους υγειονομικούς έχουν σειρά εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης), όπως και τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα με σημερινό σταθμό την Κοζάνη, όπου θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση.
Κατά τις πληροφορίες, όταν κλείσει ο κύκλος των συναντήσεων, θα απευθυνθεί στα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αιτήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κοινή νομοθετική πρωτοβουλία «για τρόπους ορθής αντιμετώπισης της πανδημίας, έστω και τώρα«, ειδικά μετά την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον.