Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ψηφίζει το «χαράτσι των 100 ευρώ», φέρνει νομοθετική αντιπρόταση

«Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου μεσολαβούν 45 ημέρες. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και η κυβέρνηση θα περιμένει να μαζέψει τα πρώτα 100 ευρώ;». Τα «θετικά κίνητρα». Σχολεία, συγκοινωνίες, τηλεργασία, νοσοκομεία, εκκλησίες, στα προτεινόμενα μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ψηφίζει το «χαράτσι των 100 ευρώ», φέρνει νομοθετική αντιπρόταση

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει τη ρύθμιση για το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και, κατά τις πληροφορίες, σχεδιάζει να καταθέσει δική της νομοθετική αντιπρόταση «με μέτρα ουσίας και θετικά κίνητρα».

Ο λόγος της καταψήφισης είναι ο τιμωρητικός χαρακτήρας του μέτρου, που γίνεται, όπως λένε, εξοντωτικός για μεγάλο τμήμα συνταξιούχων «και γεννά αντίδραση, αντί να πείσει».

Στο ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει πίεση για να εμβολιαστεί αυτή η πληθυσμιακή ομάδα, η απάντηση είναι «σαφώς ναι». Στελέχη του κόμματος μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είχε εγκαίρως προτείνει (σ.σ. δια του Νίκου Φίλη) τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 μετά το πέρας του εξαμήνου από την προηγούμενη δόση, ώστε να ωθηθούν στην ενισχυτική επανάληψη».

Το βασικό μέτρο όμως που αρνήθηκε σθεναρά η κυβέρνηση να πάρει, όπως σημειώνουν, είναι η πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς «πόρτα πόρτα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς».

Επίσης, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα έλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα της ενημέρωσης, λόγω της σχέσης που αναπτύσσει ο πολίτης με τον οικογενειακό γιατρό του.

«Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, αλλά απέφυγε να εξηγήσει τους δύο λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Κόστα πέτυχε να εκτινάξει το ποσοστό εμβολιασμού: διέθεσε τεράστια ποσά για την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και έκανε καμπάνια ενημέρωσης πόρτα πόρτα, συνοδεία κινητών μονάδων εμβολιασμού. Ό,τι δεν έκανε δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη», εξηγούν.

Θετικά κίνητρα για συμβολή

Αναφορικά με τα «θετικά κίνητρα» για τα οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε χθες με υγειονομικούς φορείς, αρμόδιες πηγές μιλούν για οικονομική ενίσχυση «είτε με μετρητά είτε με κουπόνια είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή επιλέγει».

Προλαβαίνοντας δε, τα ερωτήματα για την αντίδραση του κόμματος στα ανάλογα κίνητρα που είχαν δοθεί στους νέους (voucher 150 ευρώ) έως 25 ετών στην αρχή του καλοκαιριού, προκειμένου να εμβολιαστούν, απαντούν: «Από τον Ιούλιο πέρασαν πέντε μήνες όχι μόνο αδράνειας αλλά και αρνητικής επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης, με την εμμονή της να εμφανίσει ‘επιστροφή στην κανονικότητα’. Φτάσαμε να μετράμε περίπου εκατό νεκρούς την ημέρα, έχουμε 2.219 θανάτους μόνο τον Νοέμβριο. Με πρόστιμα δεν θα αντιμετωπιστεί το κακό».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι πριν από δέκα, μόλις, ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της και τα περιθώρια αποτελεσματικότητας», ενώ τώρα την υιοθετεί βάζοντας χαράτσι 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών -συνταξιούχους, κατά μεγάλο ποσοστό.

Οργή για την πολιτική… συνωστισμού

Το στοιχείο που προκαλεί οργή στην αξιωματική αντιπολίτευση (αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, ασχέτως εάν το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το μέτρο) είναι η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να πάρει τα μέτρα της λεγόμενης «κοινής λογικής».

«Η υπουργός Παιδείας προχωράει ακάθεκτη στο νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων αντί να πάρει μέτρα αραίωσης των τάξεων. Στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν υπάρχει καμία κίνηση πύκνωσης των δρομολογίων, οι εκκλήσεις μας για ενίσχυσή τους με ιδιωτικά (τουριστικά) λεωφορεία και στρατιωτικά οχήματα έχουν πέσει στο κενό. Η τηλεργασία δεν επανέρχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι αυτή που καταγγέλλουν καθημερινά οι γιατροί», είναι το βασικό κατηγορητήριο.

Το οποίο, μάλιστα, ενισχύεται από το ερώτημα: μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία Μητσοτάκη στους άνω των 60 ετών, μεσολαβούν 45 ημέρες. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και απλώς θα περιμένει η κυβέρνηση την ημέρα που θα αρχίσει να μαζεύει τα 100ευρα;

Τα προτεινόμενα μέτρα

Ως εκ τούτων, στο ερώτημα «τι μέτρα θα έπρεπε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός;», οι απαντήσεις παραπέμπουν στις βασικές προτάσεις που θα περιλαμβάνει η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τις επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά και ο κ. Τσίπρας.

Δηλαδή:

  1. Αμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με αυξημένο κονδύλι για την Υγεία στον νέο Προϋπολογισμό, καθώς το υπό ψήφιση είναι μειωμένο κατά 820 εκατ. ευρώ
  2. Επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών, «αφού και όλοι να εμβολιαστούν αύριο, για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα το ΕΣΥ θα πιέζεται αφόρητα και θα χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν κλίνες, είτε για περιστατικά Covid είτε για άλλες παθήσεις». Πόσο μάλλον που, όπως φάνηκε από την εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ακυρώνονται 8 στα 10 χειρουργεία, επειδή το ΕΣΥ έχει γίνει πάλι μονοθεματικό.
  3. Σε συνδυασμό με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60, μία σοβαρή καμπάνια για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών, σε όλες τις πόλεις και την περιφέρεια, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς.
  4. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς «είναι έγκλημα να μιλά ακόμα ο κ. Μητσοτάκης για πανδημία ανεμβολίαστων, περνώντας λάθος μήνυμα στους εμβολιασμένους».
  5. «Σπάσιμο» των σχολικών τμημάτων και αλλαγή του απαράδεκτου πρωτοκόλλου, που ορίζει ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να κολλήσει το 50%+1 των μαθητών.
  6. Μέτρα και στις εκκλησίες. Η Πολιτεία οφείλει να καταστήσει αναγκαία την επίδειξη τεστ και να κάνει ελέγχους για όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί.
  7. Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στα Σώματα Ασφαλείας. «Είναι αδιανόητο να σε ελέγχει αν έχεις πιστοποιητικό ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός και ακόμα πιο αδιανόητο και φαιδρό να βγαίνει το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος, και να λέει ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό».
  8. Αμεση ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων και εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στο μετρό.
  9. Επαναφορά όχι μόνο του κυλιόμενου ωραρίου αλλά και της τηλεργασίας για όσο χρειάζεται και όπου μπορεί να εφαρμοστεί. «Οι χώροι εργασίας είναι μία από τις εστίες υπερμετάδοσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v