Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιλογή Στυλιανίδη και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα

Διόρθωση του «λάθους Αποστολάκη» βλέπουν στην κυβέρνηση με την επιλογή του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Γιατί επιλέχθηκε και τι του καταλογίζουν γαλάζιοι βουλευτές. Η ΔΕΘ, οι μεταρρυθμίσεις και η… μεσαία τάξη.

Η επιλογή Στυλιανίδη και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα

«Αναγνωρίσαμε τη λάθος επιλογή στο πρόσωπο του Ευάγγελου Αποστολάκη. Όμως, το λάθος αυτό διορθώθηκε άμεσα και αποτελεσματικά με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για τη συγκεκριμένη θέση». Με αυτές τις φράσεις, στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού συνοψίζει όσα έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα σχετικά με τη σύσταση του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής του.

Το ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υπέστη ήττα με την ανακοίνωση του ονόματος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ (που τελικά δεν ευδοκίμησε), είναι κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν, ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Γι’ αυτό και ακολούθησαν γρήγορα οι σχετικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να διασωθούν οι όποιες εντυπώσεις και να μπουν οι επικοινωνιακές αστοχίες στο ντουλάπι και αυτό -εκτιμούν στην κυβέρνηση- το κατάφεραν, συμφωνώντας με τον πρώην επίτροπο της Κύπρου στην Ε.Ε. και με τον υφυπουργό του, Ευάγγελο Τουρνά.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον αποδίδει στον Χρήστο Στυλιανίδη μεγάλη εμπειρία, κύρος και διεθνείς επαφές, οι οποίες ενδεχομένως να καταστούν καθοριστικές για μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής προστασίας. Ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον γνωρίζει εδώ και χρόνια και διατηρούν καλές σχέσεις.

Κομβική θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου τη θέση που είχε ο κ. Στυλιανίδης κατά την περίοδο 2014-2019 ως επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων, καθώς και του συντονιστή της ΕΕ για τον Έμπολα, ενώ ήταν και ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι συγκεκριμένες επιλογές επιβεβαιώνουν την αρχή του πρωθυπουργού να αναθέτει καθήκοντα σε πρόσωπα με βάση τα πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και επαγγελματικά εχέγγυά τους, πάντα με γνώμονα το ήθος τους, παρά με μικροπολιτικά ή επικοινωνιακά κριτήρια».

Από την άλλη, ζητήματα όπως το ότι ο νέος υπουργός δεν είναι ακραιφνώς δεξιών καταβολών και ότι είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό δεν εισπράχθηκαν με ικανοποίηση από μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κάποιοι από τους γαλάζιους βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη συγκεκριμένη επιλογή και μάλλον συμφωνούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε κάποιο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης.

Μεταρρυθμίσεις και οικονομία

Όπως και να ’χει, το βλέμμα της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάει ο κ. Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο, ενόψει ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια για συνολική επανεκκίνηση, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία.

Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως έχει έναν ακόμα «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσει: την επικείμενη ανατίμηση των βασικών αγαθών. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, με πρώτες αυτές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

Στόχος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να προστατευθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, με το στόχαστρο να βρίσκεται σταθερά στραμμένο στη μεσαία τάξη. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το χθεσινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, για την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

«Η μεσαία τάξη γνωρίζει καλά ποιος μείωσε φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, ποιος ανέστειλε για το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης. Γνωρίζει ποιος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε τη μεσαία τάξη με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές, με έκπτωση ενοικίων, με το πρόγραμμα "Γέφυρα" για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας και τόσα άλλα. Αυτά και πολλά ακόμη τα γνωρίζει η μεσαία τάξη. Και τα γνωρίζει και δεν ξεχνά», τόνισε, με τα περιθώρια συναίνεσης με την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να στενεύουν ιδιαίτερα, ύστερα και από την εξέλιξη της υπόθεσης Αποστολάκη την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v