Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς με άξονα την οικονομία θέλει η κυβέρνηση

Ζητούμενο η αλλαγή κλίματος μετά τον… επώδυνο Αύγουστο. Οι στόχοι και οι σκέψεις Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ. Το αντιστάθμισμα των επικείμενων ανατιμήσεων και η ενίσχυση μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Ρελάνς με άξονα την οικονομία θέλει η κυβέρνηση

«Το 2019 ανακοινώσαμε τις πρώτες ελαφρύνσεις φόρων και το σχέδιό μας για την οικονομία. Το 2020 επισκίασαν τα πάντα η Τουρκία και η πανδημία. Τώρα, πλέον, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε και να επικεντρωθούμε στην οικονομία».

Με αυτά τα λόγια, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη προαναγγέλλει την αντεπίθεση στην οποία θα θελήσει να περάσει η κυβέρνηση με αρχή την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, στη σκιά του… επώδυνου -από πολλές πλευρές- Αυγούστου και με φόντο τη ζητούμενη επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι παράμετροι της δύσκολης εξίσωσης που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση πολλές και δύσκολες, με τελευταία τις επικείμενες ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα και τις υπηρεσίες (με πρώτη την ενέργεια), που αποτελούν έναν επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο.

Ως αντιστάθμισμα, ήδη είναι υπό επεξεργασία ένα πλέγμα μέτρων προστασίας κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να εξηγεί πάντως πως παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. «Αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε.

Πρώτη προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως θα διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία υπάρχει η προσδοκία να οδηγήσει σε βελτίωση της θέσης των μεσαίων και πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Τρεις στόχοι

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προσδιορίσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα.

  1. Ανάπτυξη πάνω από 3,6% του ΑΕΠ, ποσοστό πάνω στο οποίο στήθηκε ο προϋπολογισμός. Όπως εξηγούν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η ΤτΕ εκτιμά ανάπτυξη 4,2%, η Κομισιόν στις θερινές της προβλέψεις 4,3%, η Εθνική Τράπεζα 5,7%, ο οίκος Fitch 4,3% και τo IOBE 5 - 5,5%. «Όση και να ‘ναι τελικά η ανάπτυξη, είναι σαφές ότι δημιουργεί χώρο και αυτός ο χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και εισφορών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
  2. Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ. Δηλαδή, σύμφωνα με την κυβερνητική ερμηνεία, αυτό να μην στηρίζεται στην κατανάλωση, όπως συνέβη στην προηγούμενη αναπτυξιακή περίοδο της δεκαετίας του 2000, αλλά στις εξαγωγές (ο τουρισμός ανήκει σε αυτή την κατηγορία) και στις επενδύσεις.
  3. Έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης το 2022. Η επιδίωξη είναι για μονοψήφιο ποσοστό στα κόκκινα δάνεια το 2022, δημοσιονομική ισορροπία, πρώτα -μικρά έστω- πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας τον ίδιο χρόνο.

Μικρά και μεσαία στρώματα

Το αισιόδοξο κλίμα που επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά την οικονομία θα κυριαρχήσει από εδώ και στο εξής, σε σχέση με τη στρατηγική της Κυβέρνησης, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας σημειώνει σχετικά: «Η ανεργία μειώνεται περισσότερο από τις αρχικές μας προσδοκίες, η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν στο εξωτερικό είναι μεγάλη και σίγουρα πολύ βελτιωμένη σε σχέση με παλαιότερα. Οι καταθέσεις αυξάνονται, δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, οι τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν οικονομία. Όλο αυτό το πακέτο θέλουμε οπωσδήποτε να έχει σημαντικό μέρισμα για τα μικρά και τα μεσαία στρώματα και καλύτερα εισοδήματα γι’ αυτά, ιδίως αν το 2022 είναι χρονικά ισχυρής ανάπτυξης».

Στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όπως λένε στην Κυβέρνηση, συμβάλλει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να επαναλάβει τη διατήρηση της ισχύουσας μείωσής τους κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μαζί με την «παγωμένη» εισφορά αλληλεγγύης (στο τραπέζι και η οριστική κατάργησή της) για τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τις επιχειρήσεις και την προκαταβολή φόρου από αυτές. Σχεδόν βέβαια θεωρείται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και οι αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές.

Έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας στο Βελλίδειο, θα δώσει στα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τα οποία θα θελήσει να συνδέσει με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις του θα οριστικοποιηθούν εν πολλοίς και από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β' τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v