Να αφήσει πίσω την αστοχία με την επιλογή Αποστολάκη και τις συνέπειές της κατά τον ανασχηματισμό της Τρίτης θέλει η κυβέρνηση. Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι «να κεφαλαιοποιηθεί η ουσία», όπως χαρακτηριστικά λένε, των αποφάσεων του πρωθυπουργού και επικεντρώνονται στην άμεση υλοποίηση σύστασης του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ακόμα και χωρίς τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή του.
Ίσα ίσα, η τάχιστη προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, σύμφωνα με τη σχετική επιχειρηματολογία, θα αποτελέσει μία σοβαρή προσπάθεια επαναφοράς της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ψηλά στον δημόσιο διάλογο. Και η διαχείριση της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, μέσω του νέου υπουργείου, αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και μπορεί μεν να ξορκίζονται οποιεσδήποτε βιαστικές κινήσεις όσον αφορά την επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του υπουργού, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος υπουργός. Και αυτό παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, μετά την άρνηση του Ευ. Αποστολάκη, η εν λόγω δομή να παραμείνει για ένα τουλάχιστον χρονικό διάστημα ως έχει, υπό τη σκέπη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Σε απολύτως άμεσο χρόνο, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, θα υπάρξει ανακοίνωση για την Πολιτική Προστασία, για την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας της. Θα πρόκειται για πρόσωπο με πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά, το οποίο θα αναλάβει να φέρει την πολιτική προστασία ένα βήμα πιο μπροστά», δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωνε πως «η Πολιτική Προστασία θέλει ακόμα περισσότερη αναβάθμιση από αυτή που μέχρι τώρα έμπρακτα είχε αναδείξει η κυβέρνησή μας. Η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το πολύ μεγάλο βάρος του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας».
Η αίσθηση που προκύπτει από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τον υπουργικό αυτό θώκο θα έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο που αναλαμβάνει και θα είναι έτοιμο να αναλάβει μια τόσο μεγάλη ευθύνη, σε επιχειρησιακό και οργανωτικό επίπεδο.
Επιτάχυνση έργου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα του νέου υπουργικού συμβουλίου, για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, ζητώντας «λίγα λόγια και πολλά έργα» και δίνοντας το έναυσμα για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου.
Μεταξύ άλλων, θα υπάρξει ενημέρωση από τον Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα παρουσιαστεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Παπαθανάση το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και από τον Μάκη Βορίδη αυτό για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών θα εισηγηθεί σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά» και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα παρουσιάσει το θέμα της υπαγωγής στη διαδικασία των Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Ειδικά όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης χθες από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, όπως είπε, «είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα σήμερα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια», επεσήμανε μετά τις συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.