Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πώς «κάηκε» ο ανασχηματισμός και ποιες οι επόμενες κινήσεις

Το πλήγμα με την υπόθεση Ευ. Αποστολάκη και η κυβερνητική ερμηνεία. Στην άμεση σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επιμένει ο πρωθυπουργός. Οι αλλαγές στα «καυτά» υπουργεία, ο… γαλάζιος πάγκος και το στοίχημα της ΔΕΘ.

Κυβέρνηση: Πώς «κάηκε» ο ανασχηματισμός και ποιες οι επόμενες κινήσεις

Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε χθες το πρωί την αρνητική εξέλιξη των επόμενων ωρών, με φόντο τον πολυαναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό και πρωταγωνιστή τον Ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η ανακοίνωση του ονόματός του για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και η αμέσως μετά άρνησή του να αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού, ανεξάρτητα από τα όσα έγιναν πριν ή και ενδιάμεσα των δύο γεγονότων, αποτέλεσαν εκ των πραγμάτων πλήγμα για την κυβέρνηση και ουσιαστικά «έκαψαν» το χαρτί του κ. Μητσοτάκη για τον συμβολισμό της αλλαγής της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου.

Πολλά λέγονται και άλλα υπονοούνται για τη στάση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, τη φερόμενη συμφωνία με τον πρωθυπουργό και την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει σε αυτό τον «γάμο». Κάποιοι διερωτώνται τι συνέβη κατά το διάστημα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε μέχρι τη δήλωσή του με την οποία ανέτρεπε τα δεδομένα και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο εκνευρισμός για τον κ. Αποστολάκη και τη στάση του ξεχείλιζε.

Η κίνηση-ματ που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης δεν του είχε βγει και από εκεί και πέρα επιχειρήθηκε ο καλύτερος δυνατός επικοινωνιακός χειρισμός με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, εκτιμώντας ότι ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω μετά τον χαρακτηρισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αποστάτη», στον αρχικό σχολιασμό του ανασχηματισμού.

«Φάνηκε ποιος τελικά δεν ήθελε τη συναίνεση», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και εξηγούν: «Τώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιώντας τη βούλησή του να κάνει πράξη τη συναίνεση, αποφάσισε την υπουργοποίηση, όχι απλά και μόνο ενός προσώπου κοινής αποδοχής αλλά ενός στελέχους προερχόμενου από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, τις πραγματικές του προθέσεις. Με τις ύβρεις και τις απειλές του κόμματός του εναντίον Αποστολάκη, απέδειξε έμπρακτα ότι δεν θέλει τη συναίνεση, επιδιώκει τον διχασμό».

Παρά τη συγκεκριμένη δυστοκία, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην άμεση σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τις αρμοδιότητες του οποίου προσώρας διατηρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε μ' ένα συγκεκριμένο σχήμα και μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την απάντηση στο ερώτημα αυτό, ίσως και τις επόμενες μέρες», δήλωσε χθες (στο Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να θέσει επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, πιθανότατα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, για συμβολικούς κυρίως λόγους.

Ούτε ευρύς ούτε δομικός

Κατά τα άλλα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο ευρύς ούτε τόσο δομικός όσο ήθελαν οι αρχικές διαρροές. Προτιμήθηκε να αποφευχθούν οι πολλές αλλαγές, κάτι που πιθανόν να μεταφραζόταν σε αποδοχή λαθών και ομολογία ήττας. Πάντως, υπήρξαν αλλαγές και στα δύο «καυτά» υπουργεία που εμπλέκονταν με φωτιές και πανδημία, με την αποχώρηση των Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ταυτόχρονα, δεν ήταν τόσο μεγάλη η αξιοποίηση του γαλάζιου «πάγκου», αφού μπήκαν στο νέο σχήμα 5 βουλευτές (Τάκης Θεοδωρικάκος, Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου και Μιχάλης Παπαδόπουλος) και έφυγαν 3 (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Κώστας Βλάσης).

Το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι έκανε δεξιά στροφή, με την παρουσία των Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και πλέον του Θάνου Πλεύρη στην κυβέρνηση, υπενθυμίζει έξι τουλάχιστον πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς (Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Λιβάνιος, Μενδώνη και Τσακλόγλου).

Από εκεί και πέρα στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για ανασχηματισμό των «ανοιχτών μετώπων, προωθητικό και όχι τιμωρητικό, που αξιοποιεί την εμπειρία της τελευταίας διετίας συνολικά. Δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων, ενώ δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση».

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφετηρία την προσεχή άνοδό του στη ΔΕΘ, το νέο μεγάλο του στοίχημα, με στόχο τη ζητούμενη «φυγή προς τα εμπρός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v