Με τις φωτιές να συνεχίζουν να καίνε τη χώρα και το φόβο ότι τα δύσκολα μπορεί και να μην έχουν τελειώσει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πλέγμα στήριξης των πυρόπληκτων της Βορειοανατολικής Αττικής. Δεδομένων δε των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, σε συνάρτηση με το άγνωστο ακόμα εύρος της καταστροφής, το τελικό πακέτο αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Οι διαδικασίες αποζημίωσης, όπως διαβεβαιώνουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα είναι πολύ γρήγορες και θα εφαρμοστεί το μοντέλο των πληγέντων της Καρδίτσας μετά την κακοκαιρία του «Ιανού».
Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι, όπως και στους πυρόπληκτους της Αχαΐας, έτσι και σε αυτούς της Αττικής να καταβληθεί οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, έως 6.000 ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης και άλλα μέτρα, όπως άτοκα δάνεια για να χτιστούν από την αρχή τα κατεστραμμένα σπίτια, φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές των υποχρεώσεων των πυρόπληκτων και απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, άμεση επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ταχεία αποζημίωση των ζημιών που εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και του γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Θόδωρου Λιβάνιου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, των Γενικών Γραμματέων Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστου Τριαντόπουλου και Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, καθώς και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Πέντε άξονες
Τα μέτρα, όπως λένε στην Κυβέρνηση, αφορούν σε πέντε άξονες και σχετίζονται με την κοινωνική προστασία, τη στεγαστική συνδρομή και αποκατάσταση των υποδομών, την οικονομική ενίσχυση και ελαφρύνσεις των πληγέντων, τη στήριξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί και ευρύ πρόγραμμα αναδάσωσης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα καταγράψουν τις ζημιές και σε συνεργασία με τους δήμους Αχαρνών (κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας), Κηφισιάς και Διονύσου και την περιφέρεια Αττικής, θα προχωρήσει άμεσα η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής.
Όπως σημειώνουν στην Κυβέρνηση, οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ακραίες, μετά τον καύσωνα θα υπάρξουν ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για τις επόμενες ημέρες. Έτσι, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή και σε πλήρη ανάπτυξη και διασπορά, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη μέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η ενίσχυση των ανέμων αύριο επιτείνει την αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Απόλυτη προτεραιότητα, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Προβληματισμός υπάρχει πάντως για τις ταυτόχρονες πυρκαγιές που ξεσπούν σε πολλές περιοχές, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται να μπουν σε θεωρίες συνωμοσίας για τα αίτια των πυρκαγιών, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν.