«Παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μετά την πανδημία.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, προχώρησε γρήγορα -προφανώς λόγω και του επείγοντος του πράγματος- σε μια σειρά παρεμβάσεων για την ψηφιοποίηση του κράτους, την έκδοση πιστοποιητικών εξ αποστάσεως και την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.
Ένας ακόμα κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, με τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον ψηφιακό φάκελο υγείας «MyHealth». Πρόκειται για μια εφαρμογή με την οποία ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που βλέπει στην άυλη συνταγογράφηση ο γιατρός.
Σε πρώτη φάση, αυτή η εφαρμογή θα αφορά ιατρικά παραπεμπτικά και ιατρικές συνταγές και στη συνέχεια θα αποτελεί έναν πλήρη ιατρικό φάκελο, ειδικά διαμορφωμένο για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μέσω του gov.gr και των κωδικών taxis net.
Σειρά νομοθετημάτων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει η κυβέρνηση του να αφήσει ένα απτό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, με το οποίο θα βαδίσει στο δρόμο προς τις κάλπες, όταν έρθει η ώρα τους και με βάση το οποίο θα κληθούν οι ψηφοφόροι να κάνουν την επιλογή τους. Ήδη, συνεργάτες του πρωθυπουργού συνοψίζουν μια σειρά νομοθετημάτων, κάποια από τα οποία προκάλεσαν σύγκρουση με την αντιπολίτευση, ωστόσο -όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου- περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν. Ανάμεσα στα άλλα, πέραν της ψηφιοποίησης του κράτους, υπογραμμίζουν το νέο ασφαλιστικό, τη μείωση της φορολογίας, το «νέο σχολείο», την επικουρική ασφάλιση, τον ποινικό κώδικα και την αναδιαμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας, που απαρτίζουν το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με την ονομασία «Ελλάδα μπροστά».
Σε αυτό, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης (με άρθρο του στα ΝΕΑ), θα ενσωματωθούν και μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά σημαντικών αξόνων: Η κάθετη οργάνωση του κράτους, που περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, το συνεκτικό σχέδιο για την ίση μεταχείριση και την ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών, η επίσπευση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ, η επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων του εξωτερικού, η εδραίωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνολικής φροντίδας από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι την αποκατάσταση.
Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, λένε στην Κυβέρνηση, θα είναι τα περίπου 77 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ, νέα ΚΑΠ) που θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «για πρώτη φορά οι πόροι αυτοί δεν θα αναλωθούν σε εφήμερα ωφελήματα για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων, αλλά εξ ολοκλήρου σε δράσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την παρούσα και τις επόμενες γενιές».