Οι πολύ αργοί ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και η αδυναμία άμεσης επίτευξης του τείχους ανοσίας, αναπροσαρμόζουν εν μέρει τη στρατηγική της Κυβέρνησης. Στο στόχαστρο, οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι θα δεχθούν περαιτέρω πίεση όσον αφορά την καθημερινότητά τους, προκειμένου να αλλάξουν στάση και να ωφεληθούν από τις διευκολύνσεις εφόσον κάνουν τελικά το εμβόλιο. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 5.706.416 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση, αριθμός που αυξάνεται πολύ πιο αργά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι πριν ξεκινήσουν να λειτουργούν οι μεγάλες και… επικίνδυνες δραστηριότητες το φθινόπωρο, θα πρέπει το ποσοστό των εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 60% με 70%. Προς ώρας, ελέω και καλοκαιριού, ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται καθόλου εύκολος να πιαστεί.
Επιπρόσθετα, αργά, αλλά σταθερά ανεβαίνει και ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς και των διασωληνωμένων που χθες έφτασαν στους 176. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες δέκα μέρες, οι ασθενείς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 50, αποτυπώνοντας την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ό,τι ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς να επεκταθεί και σε άλλους εργαζομένους. Δηλαδή, ο εμβολιασμός να μην είναι μεν υποχρεωτικός, εντούτοις, για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από τις θέσεις τους, θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δύο φορές την εβδομάδα αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) ή αρνητικό rapid test, ενδεχομένως πληρωμένο από τους ίδιους. Στην περίπτωση που δεν κάνουν τον απαιτούμενο εργαστηριακό έλεγχο, τότε θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο εργασίας και θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.
Υγειονομική ασφάλεια
Αυτό το μοντέλο εξετάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλους εργαζομένους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα ήταν ωφέλιμο να ισχύσει και για τους πελάτες και καταναλωτές στο λιανεμπόριο, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ.
«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει, λοιπόν, να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας», δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. «Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει - φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε», σημείωσε.
Μέγαρο Μαξίμου και επιστήμονες μελετούν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, ενώ νέα παρέμβαση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που νοσεί από τον ιό, αν και πλήρως εμβολιασμένος. «Όσοι αμφισβητούν την ανάγκη του μαζικού μας εμβολιασμού, ας δουν προσεκτικά αυτό τον πίνακα (πολύ χαμηλότερες οι πιθανότητες νόσησης, νοσηλείας και θανάτου για κάποιον εμβολιασμένο). Εγώ για μένα και το πως το πέρασα μέχρι σήμερα, δεν έχω παρά να σας πω ότι αν δεν είχα εμβολιαστεί δεν θα γλίτωνα το νοσοκομείο. Ήταν ζόρικο και με το εμβόλιο. Ο χειμώνας έρχεται τρέξτε!».