Η χθεσινή νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, όπου ανακοίνωσε το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου, με απόδοση των περιουσιών στους ιδιοκτήτες από επιτροπή υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση, δεν εξέπληξε την ελληνοκυπριακή πλευρά, που ανέμενε νέο χτύπημα του Τούρκου προέδρου, αλλά δεν ήξερε ποιας μορφής θα ήταν αυτό.
Τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει από τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν πολλά και τελικά τη δεύτερη -και τελευταία- μέρα παραμονής του στο νησί, επέλεξε να «απασφαλίσει», υποστηρίζοντας ότι «όχι 47 χρόνια, κι ας περάσουν 147 ή και 247 χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν από την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους».
Απέναντι σε αυτές τις ακραίες κινήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε απέναντι όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά σύσσωμο τον διεθνή παράγοντα, με πρώτες τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ. Το θέμα της Κύπρου θα απασχολήσει τη σημερινή κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ίδια ώρα που στην Κύπρο θα συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο. Δεδομένου ότι οι εξαγγελίες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσαν ότι θα πρέπει να τηρήσουν κοινή γραμμή και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, ένα μήνα μετά το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμφωνία τους για «ήρεμο καλοκαίρι», σκοπεύει το επόμενο διάστημα να έρθει σε επαφή με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και με ξένους ομολόγους του, επιδιώκοντας την απομόνωση της Άγκυρας, με αφορμή τη νέα πρόκληση.
Ισχυρός σύμμαχος
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε χθες για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, σήμερα θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ενώ, σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να αποστείλει σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.
Τον επόμενο μήνα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αποτελεί ισχυρό σύμμαχο των ελληνικών συμφερόντων και στον οποίο θα τεθούν αναλυτικά οι τουρκικές προκλήσεις.
Τον κ. Μενέντεζ θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ο οποίος, με αφορμή τη χθεσινή θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κάλεσε την Άγκυρα «να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι' αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές», διεμήνυσε.
Έντονη ήταν η αντίδραση και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές προκλήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.